Sari la conținut

Atac cu rachete în orașul ucrainean Mariupol: Cel puţin 27 persoane au murit

Locuinţe în flăcări, faţade de blocuri distruse de proiectile şi oameni disperaţi. Este peisajul lăsat în urmă de atacul cu rachete din Mariupol, care are loc la câtva zile după cel din Doneţk, în care au murit opt civili. Autorităţile de la Kiev n-au niciun dubiu în legătură cu vinovaţii.

„Cel puţin trei lansatoare de rachete de tip Grad au fost folosite asupra civililor, asupra zonelor rezidenţiale din Mariupol. Este cea mai bună dovadă că separatiştii încearcă în continuare să destabilizeze situaţia”, a spus Andrei Lisenko, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene.

Atacul sângeros vine după ce liderii rebelilor au declarat că nu vor mai negocia niciun armistiţiu cu autorităţile de la Kiev. În replică, Kievul a cerut convovarea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât preşedintele Petro Poroşenko a declarat recent la Forumul Economic de la Davos că pe teritoriul Ucrainei sunt aproximativ 9.000 de soldaţii ruşi fără însemne şi 500 de tancuri.

„Teroriştii au intensificat numărul acţiunilor agresive împotriva militarilor ucraineni, imediat după ce au primit noi ajutoare din partea Rusiei”, a mai spus Andrei Lisenko.

În acest context, NATO a anunţat că va grăbi operaţiunile de întărire a flancului estic al Alianţei. De altfel, deja s-a hotărât ca de anul acesta să fie construite cel puţin şase centre multinaţionale de comandă în România, Lituania, Letonia, Estonia, Polonia şi Bulgaria. 

_______________________________

 

Insurgenţii au lansat rachete Grad spre portul Mariupol. (...) Mai multe case au fost distruse”, a comunicat armata ucraineană.

Potrivit Primăriei oraşului, o rachetă a căzut într-o piaţă comercială.

Mariupol este singurul oraş mare din estul Ucrainei aflat sub controlul forţelor guvernamentale, informează Mediafax.

Autorităţile locale au anunţat că cel puţin zece persoane au fost ucise în bombardament.

Citiți și:
Criza din Ucraina. NATO va consolida prezenţa militară în Europa de Est
Ucraina, la un pas de război cu Rusia. Președintele vrea o „ripostă” la agresiunea rusă
VIDEO. Soldați ucraineni bătuți și umiliți pe stradă