Sari la conținut
News Alert

Atac cu un topor într-un tren din Germania. Steag ISIS descoperit în camera atacatorului, un refugiat afgan

ACTUALIZARE. În camera bărbatului a fost găsit un steag al organizației teroriste Stat Islamic, desenat de mână.


Un tânăr afgan de 17 ani, înarmat cu un cuțit și un topor, a rănit grav, luni seara, trei pasageri dintr-un tren regional din Bavaria, înainte de a fi ucis de poliție. Autoritățile califică evenimentele drept un probabil „atentat islamist”.

Faptele s-au petrecut în jurul orei locale 21:15 (22:15, ora României), la bordul unui tren regional care făcea legătura între orașele Treuchlingen și Würzburg, din sudul Germaniei. Individul a început să-i atace pe pasageri cu un topor și un cuțit, cu puțin timp înainte ca trenul să ajungă la Würzburg. Atacul s-a soldat cu trei răniți grav, un altul are răni ușoare, iar mai multe persoane au primit tratament pentru șoc psihologic.

Atacatorul a reușit să coboare din tren, poliția l-a urmărit și l-a împușcat mortal.

Tânărul afgan de 17 ani era solicitant de azil. Sosise în Germania singur, fără familie, și locuia în Ochsenfurt, localitate aflată în apropierea locului unde s-au petrecut faptele, a declarat ministrul de interne al Bavariei la televiziunea publică ARD. Autoritățile spun că, foarte probabil, este vorba de un atentat islamist, pentru că agresorul ar fi strigat „Allahu Akbar” (Allah e mare – n.r.) în momentul atacului. Totuși, nu au pus un verdict clar, preferând să aibă în prealabil rezultatele anchetei.

În mai, o agresiune similară a fost comisă tot într-un tren regional din sudul țării. Atunci, un dezechilibrat mintal, în vârstă de 27 de ani, a atacat oamenii cu un cuțit. Bilanțul: un mort și trei răniți. Și atunci poliția a menționat în primă instanță o pistă islamistă, pentru că agresorul strigase „Allah e mare”, dar ulterior s-a dovedit că avea probleme psihiatrice.

Dacă pista atentatului cu motivație jihadistă se va confirma, dat fiind că tânărul afghan era solicitant de azil, în mod sigur se va reaprinde polemica în Germania despre generoasa politică a ușilor deschise practicată de cancelarul Angela Merkel în privința refugiaților.

Peste un milion de refugiați au venit în Germania anul trecut, mulți dintre ei sirieni, care fug de război și persecuții, dar sunt și mulți afgani.

Până acum, Germania a fost cruțată de atentate jihadiste, cu excepția unui atac cu cuţit comis la Hanovra, în februarie, asupra unui polițist, de către o adolescentă de 15 ani, de origine turcă. Ancheta a arătat că tânăra avea motivații islamiste și că încercase să treacă în Siria prin Turcia pentru a se alătura Statului Islamic.  


ACTUALIZARE. Presa germană îl citează pe ministrul de Interne din Bavaria, care a spus că atacatorul era refugiat. Sosise în țară ca minor neînsoțit și fusese plasat la o familie din Ochsenfurt.

ACTUALIZARE. Atacatorul era un tânăr afgan de 17 ani, a anunțat Ministerul de Interne din Bavaria. El ar fi strigat „Allah Akbar” în momentul atacului. 

Călătorii au reușit să-l anunțe pe conductorul trenului, iar acesta a oprit trenul și a fost anunțată poliția, care a desfășurat un amplu dispozitiv al forțelor de ordine, inclusiv elicoptere. În momentul în care a fost clar că este încolțit, atacatorul a sărit din tren și a luat-o la fugă, iar forțele de ordine au deschis focul și l-au împușcat.

ACTUALIZARE. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne din Bavaria a confirmat că atacatorul a fost împușcat mortal.

ACTUALIZARE. Presa germană scrie că individul era înarmat cu un cuțit și un topor și că nu se cunosc deocamdată motivațiile acestui atac.

ACTUALIZARE. Sunt trei răniți grav, o persoană este rănită mai ușor, iar 14 persoane sunt în stare de șoc, potrivit Bild.

ACTUALIZARE. Presa germană indică un bilanț revizuit: 15 răniți, dintre care patru grav.

ACTUALIZARE. Pe rețelele de socializare au început să circule imagini cu ambulanțe care sosesc la fața locului.

ACTUALIZARE. Mai multe victime au răni care le pun viața în pericol. Ar fi vorba despre patru persoane rănite grav.

ACTUALIZARE. Presa germană scrie că suspectul ar fi fost împușcat în timp ce fugea de la locul faptei, dar poliţia a refuzat să confirme informația și spune că operațiunea este încă în desfășurare.


Atacul s-a petrecut în Bavaria, la jumătatea distanței dintre Nuernberg și Frankfurt, în jurul orei locale 21:15.

O operațiune a poliției, care folosește inclusiv elicoptere, este în desfășurare la Heidingsfeld, un cartier al orașului Wuerzburg, din sudul Germaniei. 

Linia de tren dintre Wuerzburg-Heidingsfeld și Ochsenfurt a fost închisă. Pasagerii din tren vor fi transportați cu autocare.