Atac în Franța. Ce se știe până acum

Data actualizării: Data publicării:
Police Officer Killed In Paris Shooting
PARIS, FRANCE - APRIL 20: Police officers secure the area after a gunman opened fire on Champs Elysees on April 20, 2017 in Paris, France. One police officer was killed and another injured in the shooting. Security is heightened in Paris with the first round of France's presidential election on Sunday. (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)

Un poliţist a fost ucis într-un atac care a avut loc în inima Parisului, pe bulavardul Champs-Elysées. Atacatorul a coborât dintr-o maşină, înarmat cu cu Kalaşnikov, şi a deschis focul asupra unui camion al poliţiei. Un ofiţer a murit şi alţi doi au fost răniţi. Preşedintele Francois Hollande a declarat că acesta a fost un atentat terorist.

Era ora 21.00, iar magazinele şi cafenelele de pe Champs-Élysées erau pline. Este unul dintre cele mai vizitate, dar şi cele mai bine păzite locuri din lume. Un camion al poliţiei era staţionat la jumătatea bulevardului care duce la Arcul de Triumf.

„Bărbatul cu un Audi vechi, gri, a parcat chiar în spatele camionului şi a coborât cu un Kalaşnikov. Am auzit şase focuri de armă şi am crezut că sunt petarde. Ne-am uitat toţi pe stradă, dar nu se vedea nimeni. Era ascuns în spatele camionului şi trăgea asupra poliţiei”, a explicat un martor.

Schijele au atins şi o turistă. Atacatorul a fost şi el ucis. Bărbatul care a deschis focul era cetăţean francez, în vârstă de 39 de ani. El fusese arestat în 23 februarie tocmai pentru că îşi manifestase dorinţa de a ucide poliţişti, dar a fost eliberat din lipsă de probe.

„A ucis un poliţist şi a rănit alţi doi. A rănit uşor şi o turistă străină, care era acolo şi care a fost atinsă de schije. Teroristul a fost neutralizat de focurile de ripostă ale unora dintre poliţiştii care fuseseră vizaţi”, a explicat procurorul general al Franței, Francois Molins.

„Când am văzut ce se întâmplă, am fugit toţi în magazin şi ne-am ascuns. Eu am urcat la primul etaj şi am văzut când l-au împuşcat”, a spus un martor.

Întreaga zonă a fost închisă, inclusiv staţiile de metrou, şi înconjurată de forţe de ordine. Anchetatorii au găsit acte în maşina cu care a venit atacatorul.

Poliţia a percheziţionat domiciliul din Seine-et-Marne, de lângă Paris, al titularului actelor maşinii. Potrivit unor surse citate de presa franceză, suspectul este un francez de 39 de ani, condamnat în 2005 la 15 ani de închisoare pentru trei tentative de omor, dintre care două vizând poliţişti.

„Pistele luate în calcul în ancheta care va scoate la lumină tot adevărul sunt de natură teroristă”, a declarat președintele Francois Hollande.

Franţa este în stare de urgenţă de doi ani şi trei luni, după atentatele din 7-9 ianuarie de la Charlie Hebdo şi un magazin evreiesc, soldate în total cu 16 morţi. Chiar şi aşa, pe 13 noiembrie 2015 au avut loc cele mai grave atentate teroriste din istoria Franţei: 130 de oameni au fost ucişi la sala de concerte Bataclan şi pe terasele mai multor localuri din oraş. Pe 14 iulie 2016, la Nisa, un tunisian a intrat cu un camion în mulţimea adunată să admire focurile de artificii de Ziua Naţională. Au murit 86 de persoane. Pe 26 iulie 2016, doi jihadişti au decapitat un preot chiar în biserică, la Saint-Etienne-du-Rouvray, înainte de a fi ucişi de poliţie.

Majoritatea acestor atacurilor au fost revendicate de organizaţia teroristă Stat Islamic.

Citiți și: Atac pe Champs-Elysées, cu trei zile înainte de alegerile prezidențiale

Reacția candidaților la președinția Franței după ce au aflat, în direct, despre atac

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri