Sari la conținut

Atac la Berlin | Poliția caută un tunisian

Poliția germană a anunțat că este în căutarea unui bărbat tunisian în legătură cu atacul de luni seara de la Târgul de Crăciun din Berlin. Tunisianul a fost identificat drept Anis A., după ce a fost descoperit un document de identitate în camionul folosit, relatează News.ro.

Lorry Truck Drives Through Christmas Market In Berlin

Foto: Gulliver/Getty Images

„Sunt relativ încrezător că vom putea prezenta un nou suspect mâine dimineaţă (miercuri – n.r.) sau în viitorul apropiat”, a spus liderul sindicatului poliţiştilor BDK, Andre Schulz, marţi seară. El a dat asigurări că autorităţile au „dovezi bune” şi „multe piste”.

Poliţia din Berlin a anunţat că a primit peste 500 de informaţii despre autori de la martorii masacrului.

Liderul sindicatului DLF al poliţiştilor, Joerk Radek, a declarat că ancheta se concentrează pe probele ADN şi pe alte dovezi de la locul faptei, pe datele GPS şi pe materialele găsite în memoria telefoanelor mobile confiscate de la scena atentatului.

Confuzia şi temerile locuitorilor Berlinului rămân mari, iar măsurile de securitate au fost înăsprite miercuri în oraş, în special în jurul evenimentelor legate de Crăciun, care atrag mulţimi importante.

Anchetatorii au fost nevoiţi să îl elibereze marţi seară pe singurul lor suspect, un solicitant de azil pakistanez, din lipsă de probe. Aceasta înseamnă că autorul este încă în libertate, la mai mult de 36 de ore după atac.

Pakistanezul de 23 de ani, care a ajuns în Germania în 2015 şi era cunoscut poliţiei pentru infracţiuni minore, a fost prins la scurt timp după atac. Autorităţile au sugerat atunci că, aproape sigur, au prins vinovatul pentru masacru.

Însă poliţia şi Parchetul antiterorism au recunoscut marţi după-amiază că adevăratul autor este încă în libertate. 

Mai mult decât atât, este posibil ca atacul să nu fi fost realizat de o singură persoană, ci de un grup de persoane înarmate. Anchetatorii au ajuns la această concluzie după ce au descoperit că şoferul polonez de la care atentatorul sau atentatorii au furat camionul a fost ucis cu focuri de armă.