Atac terorist în Franța. Un jandarm-erou, care se predase atacatorului pentru a elibera un ostatic, a murit

Data actualizării: Data publicării:
erou francez

Un locotenent-colonel care se predase voluntar în schimbul eliberării unui ostatic, vineri, în timpul crizei de natură teroristă din sudul Franței, a murit în urma rănilor căpătate, a anunțat sâmbătă ministrul francez de interne. 

Jandarmul, considerat un erou pentru că a luat locul unei ostatice folosite ca scut uman în timpul atentatului, a murit la spital din cauza rănilor.

Nu-i vom uita niciodată „eroismul, curajul, sacrificiul”, a scris sâmbătă, pe Twitter, ministrul de interne Gérard Collomb.

Vineri seara, însuși președintele Emmanuel Macron anunțase că jandarmul luat ostatic de autorul atacului „luptă cu moartea”. 

Era un jandarm care, în timpul crizei, luase voluntar locul unei femei, pentru ca aceasta din urmă să fie eliberată. Se consideră că a avut un rol esențial pentru încheierea incidentului terorist și eliminarea suspectului. 

„Vreau să salut curajul locotenent-colonelului care este rănit grav şi care a luat locul persoanei pe care teroristul o luase ostatică pentru a se proteja. Este un act de eroism”, declara, vineri, ministrul francez de interne.

Bilanțul atacului de vineri din sudul Franței ajunge astfel la cinci morți, inclusiv atacatorul, și 15 răniți. Vineri seara, preşedintele francez Emmanuel Macron a transmis un mesaj public, în urma a ceea ce el a numit „un act al terorismului islamist”.

Franţa a trecut vineri din nou prin clipe de teroare. Un bărbat înarmat a ucis trei oameni în sudul ţării, în două incidente separate. Timp de cel puţin patru ore, acelaşi suspect a ţinut ostatice mai multe persoane într-un magazin din localitatea Trebes. Avea revendicări foarte clare. Voia eliberarea unui terorist judecat pentru că a luat parte la atentatele coordonate de la Paris din noiembrie 2015. Suspectul a fost identificat: este un cetăţean francez cu origini marocane, în vârstă de 26 de ani. El era cunoscut poliţiei pentru infracțiuni de drept comun.

La cinci ore după debutul crizei şi după minute bune de negociere cu atacatorul, trupele speciale au luat hotărârea de a lua cu asalt magazinul în care acesta luase ostatici. În urma intervenţiei, suspectul a fost ucis de trupele antitero. Autorul rămăsese în supermarket cu jandarmul luat ostatic.

Autorul noului episod terorist din Franța se numea Redouane Lakdim și era cetățean francez, de origine marocană. Bărbatul în vârstă de 26 de ani a ucis trei persoane în trei atacuri comise la Carcassonne şi la Trebes, în sudul Franţei. A acţionat singur, potrivit autorităților.

„Era cunoscut pentru delicte minore. L-am monitorizat şi am considerat că nu era vorba de radicalizare”, a justificat ministrul de interne.

Potrivit presei, bărbatul şi-ar fi declarat apartenenţa la gruparea jihadistă Statul Islamic. Gruparea a revendicat ulterior luarea de ostatici şi atacurile din sudul Franţei, potrivit agenţiei sale de propagandă AMAQ, citată de AFP. Deşi Statul Islamic a revendicat atacul din sudul Franţei, serviciile de securitate verifică în prezent dacă gruparea jihadistă se află într-adevăr în spatele acestora, aşa cum pretinde.

„Vreau să declar naţiunii hotărârea mea absolută de a duce această luptă”, a declarat președintele Macron, vineri seara, alături de premierul Edouard Philippe. „Îi îndemn pe concetăţenii noştri francezi să rămână conştienţi de ameninţarea teroristă, dar, de asemenea, să fie conştienţi de forţa şi de rezistenţa pe care poporul nostru le-a demonstrat de fiecare dată când a fost atacat", a spus Macron.

Poliţia franceză a anunţat, vineri seară, că a reţinut-o pe iubita atacatorului pentru cercetări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri