Sari la conținut

Atacatorul din Paris, interogat în urmă cu o lună și eliberat

Un tânăr cecen de 20 de ani este autorul atacului comis aseară în centrul Parisului, soldat cu un mort şi 4 răniţi. Înarmat cu un cuţit, bărbatul a înjunghiat mai mulţi oameni pe stradă, înainte de a fi ucis de poliţişti. Simpatizant al organizaţiei Stat Islamic, el era în registrele serviciilor de informaţii franceze de doi ani. De altfel, ultima oară a fost interogat luna trecută, dar a fost eliberat. Părinţii săi şi un apropiat din Strasbourg, oraşul în care atacatorul a trăut în Franţa, au fost reţinuţi de poliţie.

Atacatorul a lovit prima dată în jurul orei locale 21:30, în zona din apropierea Operei din Paris, cunoscută pentru viaţa de noapte. A înjunghiat un trecător, apoi şi-a continuat atacul, năpustindu-se cu cuţitul asupra oamenilor pe care îi întâlnea. Panicaţi, cei aflaţi pe stradă s-au baricat în barurile şi cafenelele din jur. Agresorul a încercat să intre în mai multe localuri, în căutare de victime, dar cei aflaţi înăuntru au reuşit să-i blocheze accesul.

A fost oprit în cele din urmă de forţele de ordine.

Preşedintele francez a scris pe Twitter că Franţa a plătit din nou cu sânge faptul că nu cedează în faţa inamicilor libertăţii. La scurt timp, atacul a fost revendicat de organizaţia teroristă Stat Islamic, ai cărei membri au spus că agresorul a fost unul dintre soldaţii grupării. Informaţia nu a fost confirmată până acum, dar şi poliţia merge pe ipoteza unui act de inspiraţie teroristă.

După ce a câştigat alegerile anul trecut, Emmanuel Macron a promis că lupta cu terorismul islamic va fi o prioritate. Peste 230 de oameni au fost ucişi în Franţa, în ultimii trei ani, în atacuri inspirate de jihadişti.

Pe aceeași temă