Atacul de la „Charlie Hebdo”. Antrenați ca să ucidă – indicii că atacatorii erau profesioniști

Data publicării:
charlie hebdo - 7213917-AFP Mediafax Foto-KENZO TRIBOUILLARD

Manifestații de solidaritate, după atacul de la Charlie Hebdo FOTO: AFP/MediaFax

Cine sunt cei care au atacat Charlie Hebdo și cum au procedat?

Filmul evenimentelor. Erau trei. Au venit cu un Citroen de culoare neagră, cu gemuri fumurii. Cu cagule pe față, indivizii au pătruns mai întâi într-un imobil vecin și au întrebat cum se poate intra în sediul săptămânalului. La ieșirea din clădire, i-au tăiat calea desenatoarei Corine Rey, care, sub presiune, le-a deschis ușa introducând codul de acces, relatează TF1. „Vorbeau perfect franceză...Se revendicau din al-Qaida”, povestește femeia, într-o declarație pentru L'Humanité. 

Odată intrați în holul redacției, l-au amenințat pe portar. I-au cerut să-i conducă în redacție. Au pătruns în redacție și i-au găsit pe ziariști strânși în jurul mesei. Le-au cerut să-și spună numele, după care au deschis focul sistematic, asupra fiecăruia dintre ei, cu mitralierele Kalașnikov. Au murit opt ziariști, un invitat și o gardă de corp.

După carnagiul din redacție, atacatorii au dat nas în nas cu un vehicul al poliției. Au deschis din nou focul. Un polițist a fost ucis.

Urmăriți de forțele de ordine, cei de bărbați îmbrăcați în negru au urcat în mașina cu care veniseră, pe care au abandonat-o apoi la periferie.

Atac terorist la o revistă de satiră din Paris: cel puţin 12 persoane au murit. Hollande: În ultimele săptămâni au fost dejucate mai multe atacuri

FOTO: AFP/MEDIAFAX

Mod de operare cvasi-militar. Ceea ce atrage atenția în cazul atentatului de la Charlie Hebdo este calmul, hotărârea și eficiența atacatorilor. Cei trei au urmat, probabil, un antrenament de tip militar, spun mai multe surse. „S-a schimbat modul de operare. Avem de-a face cu adevărați profesioniști ai violenței, fie ea de natură criminală sau teroristă, dar în orice caz nu mai sunt amatori, cum au fost de pildă frații Țarnaev la Boston”, spune un fost șef al serviciilor de informații franceze, Alain Chouet, citat de TF1.

Într-o înregistrare video, filmată de un martor al atacului, se văd sau trei bărbați bine echipați: în negru, cu cagule, cu veste cu muniție, posibil veste antiglonț. Atacul a fost pregătit minuțios. O confirmă profesionalismul celor trei care în prezent sunt căutați de forțele de ordine. Se vede din modul în care țin armele, cum înaintează calm, cu sânge rece.

Sânge rece. Într-o altă filmare, teroriștii își țin armele aproape de corp, trag glonț cu glonț și nu în rafale, ceea ce demonstrează că au fost antrenați să ucidă cu sânge rece și eficient. De altfel, ceea ce șochează cel mai mult este sângele lor rece, remarcă un fost oficial al Poliției. E posibil să fi fost antrenași ăîn Siria, Irak sau poate chiar în Franța, dar în mod sigur au fost antrenați, spune el.

Dovadă a sângelui rece, atacatorii au greșit mai întâi adresa, potrivit unei surse din poliție. Ajunși în locul greșit, nu au tras, nu s-au panicat, ci au mers la numărul vecin, acolo unde aveau treabă. Chiar și după atac, în momentul în care au plecat, și-au păstrat sângele rece.

Când au văzut un polițist, au tras din mașină, dar nu l-au omorât. Atunci, au coborât și l-au executat, după care s-au asigurat că nu mai e niciun polițist în jur. Au urcat apoi în mașină, fără să alerge. Ca și cum nimic nu li se poate întâmpla.

Bilanț final - 12 morți și 11 răniți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri