ATACURI BRUXELLES. Filmul evenimentelor

Data publicării:
raniti metrou 1

Bruxelles-ul a fost zguduit de prima explozie dis-de-dimineaţă. Era 9, ora României, când o deflagraţie puternică s-a produs într-un terminal al aeroportului Zaventem. Îngroziţi, pasagerii au fugit în toate direcţiile să îţi caute scăparea, în timp ce din clădire ieşea fum negru. O parte din plafon a căzut peste cei din interior, iar resturi din aerogară au zburat la zeci de metri distanţă.

Unii călători au povestit că înaintea exploziei au auzit strigăte în limba arabă şi focuri de armă, lucru confirmat şi de armele găsite mai târziu într-un terminal. La câteva minute după prima explozie, altă deflagraţie s-a produs la mică distanţă. Oamenii care nu apucaseră să iasă din aeroport au fost conduşi pe pista aeroportului, iar toate avioanele au fost consemnat la sol. Potrivit unor surse din cadrul aeroportului, foarte mulţi răniţi au răni grave la picioare, ceea ce ar însemna că una dintre bombe a fost plasată într-un bagaj de mână.

Teroarea, însă, nu se încheiase. O oră mai târziu, altă explozie se producea într-o garnitură de metrou în staţia Maelbeek, foarte aproape de sediile instituţiilor europene.

Deflagraţia din subteran a distrus în întregime vagonul. În scurt timp, autorităţile au oprit tot transportul în comun de la Bruxelles şi au luat măsuri excepţionale.

Charles Michel, premierul Belgiei: „Nivelul de alertă teroristă a fost ridicat la 4 (cel mai mare – n.r.). Au fost aduse întăriri militare, au fost întărite controalele la frontiere şi măsuri speciale de restricţionare a transportului în comun au fost luate”.

Forţe ale armatei au fost mobilizate la graniţele Belgiei şi Franţei. Ministrul francez de Interne a ordonat detaşarea a 1.600 de militari în special la frontieră şi nu numai: pentru protejarea transportului aerian, maritim şi feroviar.

Matthew Henman, specialist în probleme de securitate: „Coordonarea şi pregătirea acestui gen de atacuri durează de obicei mai multe săptămâni. Este clar că există o reţea complexă, capabilă nu doar de atacuri individuale precum acesta, ci şi de o serie de atacuri ce devin o provocare enormă pentru serviciile de securitate”.

Atentatele au loc la patru zile de la capturarea celui mai căutat terorist din Europa. Salah Abdeslam a fost prins vineri într-un cartier din Bruxelles, descris drept fieful jihadiştilor belgieni. Prin urmare, analiştii politici cred că atentatele de la aeroport şi metrou ar putea fi răzbunarea islamiştilor.


 

În jurul orei 09.00 (ora României) au avut loc două explozii la aeroportul Zaventam din Bruxelles. Autoritățile belgiene au anunțat că a fost vorba despre un singur atacator sinucigaș. Toate zborurile de pe aeroport au fost anulate și aeroportul a fost evacuat. Imaginile de la fața locului arată că aeroportul a suferit pagube extinse.

La aproape o oră după atacul de la aeroport, o altă explozie a avut loc la o stație de metrou de lângă instituțiile europene din Bruxelles. Fum negru a fost văzut ieșind de la stația de metrou Maalbeek. 

La scurt timp după explozie toate stațiile de metrou și stațiile de tren din Bruxelles au fost închise.

Studenții universităților din Bruxelles au fost sfătuiți să rămână unde sunt.

Bilanțul inițial anunțat de autorități a fost de 13 morți(cifră revizuită ulterior la 10 morți) și 35 de răniți în urma exploziilor de la aeroport și 15 morți și 55 de răniți în urma exploziei de la stația de metrou Maalbeek.

La ora 11.15 Parlamentul a fost evacuat și închis.

Premierul Belgiei şi câţiva membri ai cabinetului au fost duşi într-un clădire sigură, la o adresa necunoscută. Acolo este o celulă de criză şi de acolo urmăresc situaţia

Toate clădirile Uniunii Europene din Bruxelles au fost închise, însă până în acest moment nu s-a pus problema evacuării.

Alerta teroristă a fost ridicată la nivel maxim, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministrului de Interne, Jan Jambon. 

Rețeaua de socializare Facebook a activat funcția „Safety Check”.

Citiți și: 

Atacuri teroriste în inima Europei: Explozii la aeroportul din Bruxelles și la metrou. 13 morți și 35 răniți

Reacția lui Klaus Iohannis după exploziile de la Bruxelles           

C.T.Popescu: Așa ceva se poate întâmpla și pe Aeroportul Otopeni 

Fostul europarlamentar Sebastian Bodu: Aeroportul din Bruxelles are grave probleme de securitate

Atac în inima Europei | Cristian Pîrvulescu: Scopul atacului a fost să genereze panică în interiorul instituțiilor europene 

Traian Ungureanu, europarlamentar: „Bruxelles-ul continuă să fie o crescătorie de terorişti”

Atacuri Bruxelles. Jurnalist român: Au vrut să arate că pot lovi chiar în inima democrației


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri