Atentat la Nisa. Franța a intrat în epoca terorii: cele mai grave atacuri comise pe teritoriul francez

Data publicării:
GettyImages-Bataclan Paris atentate Franta

13 noiembrie 2015, Paris. Coşmarul a început la ora locală 21:20, lângă Stade de France, unde se juca amicalul Franţa-Germania. Un bărbat care purta o vestă explozibilă se aruncă în aer în afara arenei. Explozia se aude pe stadion. Meciul, la care asistă 80 de mii de spectatori - printre care şi preşedintele Franţei, Francois Hollande - continuă. Zece minute mai târziu, o nouă explozie, rezultatul unui act sinucigaş, se produce tot lângă Stade de France.

Era doar începutul unei seri negre. Un al treilea terorist se aruncă în aer la 21:53 ora locală. Francois Hollande e scos din tribune şi dus într-un loc sigur. Întreg stadionul e evacuat. La doar cinci minute de la prima explozie de lângă Stade de France, atacatorii deschid focul asupra clienţilor a trei baruri din Place de la Republique, iar un bărbat se aruncă în aer în faţa unui restaurant de pe Boulevard Voltaire. Aproape simultan începe şi atacul de la sala de concerte Bataclan, cel mai grav dintre toate. Înarmaţi cu puşti Kalaşnikov, atacatorii deschid focul în timpul unui concert al trupei Eagles of Death Metals.

Iar toate acestea se întâmplau la mai puţin de un an de la un alt atac care îngrozise Franţa.

7 ianuarie 2015, redacţia săptămânalului Charlie Hebdo. Era prima şedinţă de sumar a anului. Discuţiile dintre jurnalişti au fost întrerupte brusc de un strigăt. „Allah e mare!”, s-a auzit în toate birourile. Au urmat rafalele de armă automată.

„Coșmarul de pe 7 ianuarie a început aici, la sediul Charlie Hebdo de pe strada Nicolas-Appert, când frații Kouachi au intrat în jurul orei 11.30 în clădire și au ucis cu sânge rece 11 persoane, omorând, la ieșire, o a douăsprezecea persoană, un polițist. Ulterior, atacatorii au fugit, iar poliția și forțele speciale au început căutarea lor”, relatează Sebastian Perju, corespondent Digi24.

Au urmat două zile de căutări asidue, iar teroriştii s-au dovedit a fi doi fraţi musulmani. Operaţiunea forţelor de ordine avea să fie complicată de un alt atac terorist: un bărbat a luat ostatici mai mulţi clienţi ai unui magazin evreiesc. Tot el ucisese şi o poliţistă. După ce au înţeles că între autorii celor atacurilor există o legătură, trupele speciale au decis să intervină, simultan, în ambele locuri în care aceştia se ascundeau. 

„Teroarea se încheie aici, la acest supermarket Hyper Cacher de la porte de vincennes, unde Coulibaly ia ostatici oamenii aflați în acest magazin evreiesc, omoară patru dintre ei și sfârșește ucis într-un asalt al forțelor speciale franceze. Aproape în paralel, fratii Kouachi sunt și ei doborâți în timpul unei intervenții efectuate la o tipografie din Danmartin, lângă Paris”, relatează Sebastian Perju, corespondent Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri