Sari la conținut

Atentat la Nisa. Reacţii internaţionale după atacul de la Nisa

Summitul Asia-Europa, care are loc în Mongolia şi la care participă oficiali din 53 de ţări, inclusiv cancelarul german Angela Merkel, premierul rus Dmitri Medvedev, premierul Japoniei Shinzo Abe a început cu un moment de reculegere pentru victimele de la Nisa.

Tsakhiagiin Elbegdorj, preşedintele Mongoliei: „Toţi participanţii celui de-al 11-lea summit ASEM sunt alături de poporul Franţei şi de cetăţenii Europei. Cred că este potrivit să începem sesiunea cu un minut de reculegere.”

Preşedintele Consiliului European şi mai mulţi miniştri de externe ai ţărilor UE, aflaţi şi ei în Mongolia pentru o reuniune Asia-Europa, au condamnat atacul.

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: „Este o zi foarte tristă pentru Franţa, pentru Europa, pentru noi toţi cei aflaţi aici în Mongolia. Este un paradox tragic faptul că victimele atacului sunt tocmai oamenii care sărbătoreau libertatea, egalitatea, fraternitatea. Rămânem uniţi, alături de familiile victimelor, de naţiunea franceză şi de guvernul francez în lupta împotriva violenţei şi a urii.”

Didier Reynders, ministrul de Externe belgian: „Barbaria se repetă. Condamnăm comiterea unui nou asemenea atac, probabil terorist, tot în Franţa.”

Marii lideri ai lumii au reacţionat şi pe reţelele de socializare.

"Suntem solidari cu Franţa, cel mai vechi aliat al nostru, în momentul în care se confruntă cu acest atac. Gândurile şi rugăciunile noastre sunt alături de familiile şi apropiaţii celor care au fost ucişi", declară preşedintele american Barack Obama într-un comunicat.

Canadienii sunt şocaţi de atacul de azi-noapte de la Nisa, a scris şi premierul Canadei, Justin Trudeau, pe contul său de Twitter. Compasiunea noastră se îndreaptă către victime şi solidaritatea noastră, către poporul francez, a adăugat el.

"Alt atac oribil, de această dată la Nisa, în Franţa. Mulţi morţi şi răniţi. Când vom învăţa? E din ce în ce mai rău, scrie pe Twitter şi candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump. După atentat, el a decis să nu mai anunţe azi numele politicianului pe care l-a ales ca vicepreşedinte.