Atentat la Paris, ziua a doua. Ce facem cu extrema-dreaptă? se întreabă politicienii

Data publicării:
marine le pen mfax

Liderul Frontului Național, Marine Le Pen FOTO: AFP/MEDIAFAX

Însă uniunea naţională propusă de preşedintele socialist Francois Hollande după atentatul împotriva redacţiei „Charlie Hebdo” - eveniment pe care presa l-a numit un „11 septembrie al Franței” - a generat joi o polemică cu extrema-dreaptă, care a denunțat perspectiva de a fi exclusă de la o mare adunare prevăzută pentru duminică.

Președintele francez, a cărui cotă de popularitate este foarte scăzută, în contextul criziei economice și a șomajului ridicat, a discutat, joi, la Elysee, cu liderii politici ai țării, inclusiv cu predecesorul său în funcție, fostul președinte de dreapta Nicolas Sarkozy, aflat acum la conducerea UMP și care se profilează deja ca marele rival al stângii la alegerile prezidențiale din 2017.

„Era de datoria mea să răspund acestei invitații”, pentru a demonstra „atmosfera de unitate națională în fața atacului unor fanatici împotriva civilizației, Republicii și ideilor care ne sunt dragi”, a declarat Nicolas Sarkozy după reuniunea de la Palatul prezidențial, prima de la plecarea sa de la putere, în mai 2012.

Și alți lideri ai partidelor reprezentate în Parlament au fost primiți la Elysee.

Francois Hollande va continua vineri aceste consultări și va chema partidele care nu au grup în Parlament: președinta Frontului Național, Marine Le Pen, centristul Francoius Bayrou, și liderul stângii radicale, Jean-Luc Melenchon.

Semn al undei de șoc resimțite în țară după cel mai grav atac din ultimele decenii, uniunea națională se regăsește și în ideea organizării unui „marș republican”, duminică, la Paris, la chemarea partidelor de stânga. Invitat de premierul Manuel Valls, partidul UMP al lui Sarkozy a anunțat, joi, că va participa la miting.

Însă Frontul Național, care îi acuză atât pe Sarkozy, cât și pe Hollande de prea multă îngăduință în privința imigrației, n-a fost convocat deocamdată, ceea ce a provocat furia lui Marine Le Pen. Ea a denunțat o „uniune națională de fațadă”.

Președinta partidului de extremă-dreapta, ale cărei succese electorale de anul trecut amenință majoritatea socialistă aflată la putere, dar și opoziția de dreapta, în perspectiva alegerilor din 2017, spune că „ideea lansată de președintele Republicii a unei uniuni naționale din care ar fi exclus un partid ce îi reprezintă pe 25% dintre francezi transformă această uniune națională într-o vastă escrocherie politicianistă”.

Premierul Manuel Valls a dat de înțeles, joi, că Frontul Național nu împărtășește valorile republicane. Totuși, un purtător de cuvânt al socialiștilor a spus că nimeni nu va fi exclus la marșul de duminică, iar UMP a precizat că s-ar opune chiar acestei idei. Unii observatori spun însă că dacă Frontul Național ar fi convocat la adunarea de duminică, atunci ar fi integrat arcului republican într-o perioadă de emoție națională. Cu ce drept ar mai fi respins apoi? se întreabă acești observatori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri