Atleții Papei. Vaticanul și-a lansat prima echipă de atletism

Data actualizării: Data publicării:
atleti vatican

Sportul este un limbaj universal care poate uni oameni şi trece dincolo de bariere. În acest spirit, micul stat Vatican şi-a lansat prima echipă de atletism. Călugăriţe şi preoţi care aleargă sunt o privelişte în premieră pe străzile Romei, capitala Italiei. Pentru ei, e o experienţă divină - şi care, speră ei, îi va duce la Jocurile Olimpice. Pentru Biserica Catolică, e o binevenită schimbare a imaginii în presă. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta la ora 17:30.

O cursă în capitala Italiei. Dar, mai întâi, o scurtă rugăciune. Vaticanul are acum un club sportiv nou-înfiinţat: Athletica Vaticana. Acesta reuneşte preoţi, călugăriţe şi alţi membri ai enclavei-stat Vatican. Aceasta e prima lor competiţie.

Thierry Roch, Garda Elveţiană Pontificală de la Vatican: Cu ploaia asta, e ca un botez. Sunt foarte bucuros şi emoţionat că particip, că alerg în premieră pentru acest club.

Marie-Theo Puybareau-Manaud, călugăriţă: Ador să alerg, fiindcă îţi dă un sentiment de armonie. Şi este o formă de rugăciune. Să alergi împreună cu alţi oameni e ca şi cum ai primi sfânta împărtăşanie.

Li se dă, în sfârşit, startul. Clubul Athletica Vaticana a fost înfiinţat în ianuarie anul acesta de călugăriţa dominicană Marie-Theo, împreună cu alţii. Marie-Theo alerga, înainte, semi-maratonuri, singură, dar acum se bucură că face parte dintr-o echipă.

atletica vaticana
Marie-Theo Puybareau-Manaud, călugăriță: Când alerg, port trening şi tricou, ca toată lumea. E foarte comod.

Marie-Theo Puybareau-Manaud, călugăriță: Când alerg, port trening şi tricou, ca toată lumea. E foarte comod.

Thierry Roch e membru al Gărzii Elveţiene Pontificale. Pentru el, să facă parte din „Athletica Vaticana” înseamnă mai mult decât a ţinti spre o înaltă performanţă în sport.

Thierry Roch, Garda Elveţiană Pontificală: Vrem să răspândim creştinismul. Avem în echipă doi migranţi. Scopul nostru nu e doar performanţa în sport, ci şi alergarea în spiritul unor buni creştini.

Clubul se antrenează în vecinătatea Basilicii Sfântul Petru. Fără pistă de alergări sau antrenor exigent. Chiar şi aşa, echipa e foarte competitivă: Thierry aleargă cei 10 kilometri în mai puţin de 36 de minute! Iar Marie-Theo e şi ea mulţumită de rezultatul ei.

atleti vatican
Echipa de atletism a Vaticanului, Athletica Vaticana, se antrenează în vecinătatea Basilicii Sfântul Petru

Marie-Theo Puybareau-Manaud, călugăriţă: „E prima medalie obţinută de o călugăriţă!”

Acum, atleţii visează să reprezinte Vaticanul la Jocurile Olimpice. Le dorim o călătorie binecuvântată la Olimpiadă şi să-i ajute Dumnezeu.

Emisiunea „Focus Europa”, o coproducție Digi24-Deutsche Welle, se difuzează la Digi24 vinerea, la ora 23:00, și în reluare sâmbăta, la 17:30.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri