Aurescu, despre ideea certificatelor de vaccinare: „Trebuie să evităm să creăm bariere pentru libertatea de circulație”

Data actualizării: Data publicării:
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe., vorbeste de la tribuna
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe. Sursa foto Inquam Photos/George Călin

Statele europene trebuie să evite crearea de bariere pentru libertatea de circulație a persoanelor, spune ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, în contextul discuțiilor privind un posibil certificat de vaccinare împotriva COVID-19 la nivel european, relatează HotNews.

„Opinia noastră este că trebuie continuate discuțiile și e nevoie de o analiză atentă deoarece trebuie să evităm să creăm bariere pentru libertatea de circulație a oamenilor sau pentru orice fel de abordări discriminatorii”, a spus Aurescu.

Ministrul a amintit că vaccinarea nu este obligatorie și că mulți oameni nu au în acest moment acces la vaccinuri.

Spania şi Grecia, două ţări europene a căror economie este puternic dependentă de industria turismului, insistă pentru introducerea unui certificat de vaccinare împotriva COVID-19 la nivelul UE, pentru relaxarea călătoriilor.

Ideea este susținută și de liniile aeriene globale care formează Asociaţia Internaţională de Transport Aerian (IATA).

De asemenea, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen s-a pronunțat în favoarea implementării unui certificat de vaccinare unic la nivelul UE.

Pe de altă arte, președintele Klaus Iohannis spune că un astfel de certificat ar putea crea „un cadru pentru discriminare.

„Personal, nu consider că e o idee bună. S-ar crea cadrul de discriminare. Cred că trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar el trebuie folosit pentru motive medicale, să se știe când a primit prima doză, când urmează a doua. Să folosim aceste certificate ca să împărțim populația Europei în două nu mi se pare un lucru bun”, a spus Iohannis.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri