Austria cere acţiuni dure contra Turciei în cazul fostei Catedrale „Sfânta Sofia”

Data publicării:
sfanta sofia

Uniunea Europeană nu trebuie să tolereze "provocările" Administraţiei Recep Erdogan, afirmă ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, condamnând transformarea în moschee a fostei Catedrale ortodoxe "Sfânta Sofia" şi cerând oprirea negocierilor privind integrarea europeană a Turciei, potrivit Mediafax.

Decizia Administraţiei Recep Tayyip Erdogan de transformare în moschee a fostei Catedrale ortodoxe "Sfânta Sofia" din Istanbul reprezintă "cea mai recentă dintr-o serie de provocări", a declarat luni, cu ocazia unei reuniuni a miniştrilor de Externe din ţările UE, Alexander Schallenberg, şeful diplomaţiei din Austria.

În contextul acţiunilor din Libia şi din nordul Irakului, "Turcia nu mai este un partener de încredere al Europei", a subliniat Alexander Schallenberg, citat de site-ul de ştiri Wienerzeitung.at.

"Uniunea Europeană trebuie să adopte o politică mai puternică împotriva Turciei, un discurs mai clar, axat pe baze valorice mai solide", a continuat ministrul austriac de Externe.

Ministrul de Externe din Luxemburg: Relaţiile cu Turcia au evoluat într-o direcţie falsă

Alexander Schallenberg a cerut şi oprirea negocierilor dintre Bruxelles şi Ankara privind integrarea europeană a Turciei. "Şi aici este necesar ca Uniunea Europeană să aibă o poziţie clară şi să transmită că nu mai este permisibil şi corect", a insistat Alexander Schallenberg.

Cu ocazia reuniunii de la Bruxelles, Josep Borrell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a declarat că relaţiile Uniunii Europene cu Turcia "nu sunt neapărat bune", potrivit site-ului german N-TV.de.

"Relaţiile cu Turcia au evoluat într-o direcţie falsă. Este foarte rău că Ankara îi consideră terorişti pe activiştii pentru drepturile omului" şi că vrea să impună interese hegemonice în Marea Mediterană prin încălcarea dreptului internaţional. Iar transformarea fostei Catedrale "Sfânta Sofia" în moschee este "o lovitură împotriva alianţei lumii civilizate", o decizie care îndepărtează Turcia şi mai mult de Europa, a afirmat, la rândul său, ministrul de Externe din Luxemburg, Jean Asselborn.

Grecia, Rusia, Uniunea Europeană şi Statele Unite au condamnat decizia preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, de transformare în moschee a fostei Catedrale ortodoxe "Sfânta Sofia" din Istanbul.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri