Austria va permite dubla cetăţenie pentru cetăţenii săi din Marea Britanie după Brexit

Data publicării:
pasaport austriac shutterstock
Foto: Shutterstock

Austria va face o excepţie şi va permite dubla cetăţenie în cazul cetăţenilor săi care trăiesc în Marea Britanie, în perspectiva Brexit-ului, a indicat marţi ministrul de externe Karin Kneissel, lăsând deschisă întrebarea dacă Viena va lua o decizie similară şi pentru britanicii din Austria, transmite Reuters.

pasaport austriac shutterstock
Foto: Shutterstock

Austria este una din puţinele state europene care interzic în mod obişnuit dubla cetăţenie.

Austriecii care dobândesc cetăţenia unui alt stat o pierd, de regulă, pe cea a ţării de origine, iar străinii trebuie să renunţe la alte paşapoarte înainte de a deveni cetăţeni austrieci.

La excepţiile actuale, guvernul de coaliţie între conservatori şi extrema dreaptă intenţionează să adauge una nouă pentru cei în jur de 25.000 de austrieci care trăiesc în Marea Britanie, a indicat şefa diplomaţiei de la Viena, într-o conferinţă de presă, precizând că va ridica această problemă în şedinţa de guvern din cursul săptămânii.

Întrebată dacă o astfel de exceptare va fi creată şi pentru britanicii din Austria, Karin Kneissel a răspuns că „aceasta este o întrebare interesantă”, dar că nu există un plan în acest sens.

Aproximativ 11.000 de cetăţeni britanici trăiesc în prezent pe teritoriul Austriei.

Duminică, premierul Theresa May a declarat că Marea Britanie va intra într-un „teritoriu necunoscut” dacă parlamentul va respinge acordul convenit cu UE. Votul, amânat de prim-ministru în decembrie, va avea loc la 15 ianuarie.

Marea Britanie a lansat un site, ce va devenit funcţional până la 30 martie, unde cetăţenii UE vor putea depune cerere pentru statutul de rezident în Marea Britanie după Brexit.

Luni, un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne de la Berlin a declarat că britanicii îşi vor păstra dreptul de rezidenţă în Germania pentru o perioadă de trei luni, cu posibilitatea unor prelungiri ulterioare, dacă Regatul Unit va ieşi din Uniunea Europeană fără un acord.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri