Austria vrea să restricţioneze accesul muncitorilor est-europeni pe piaţa muncii

Data actualizării: Data publicării:
christian kern cancelar austria - fb
Foto: Facebook Christian Kern

Guvernul austriac de coaliţie a anunţat, luni, că va restricţiona accesul muncitorilor est-europeni pe piaţa muncii și va interzice vălul islamic complet, în cadrul unui pachet de politici menit să contracareze ascensiunea Partidului Libertăţii, de extremă-dreapta, relatează Reuters.

christian kern cancelar austria - fb
Foto: Facebook Christian Kern

Partidul Libertăţii (FPOe), antiislam, conduce în sondajele de opinie de mai multe luni, pe fondul nemulţumirii publice faţă de cei peste un milion de imigranţi care au intrat în Europa în ultimii doi ani şi a temerilor privind impactul lor asupra locurilor de muncă şi securităţii. Luna trecută, candidatul FPOe a fost pe punctul de a câştiga alegerile prezidenţiale din Austria.

În condiţiile în care anul viitor vor avea loc alegeri parlamentare, cancelarul Christian Kern, din Partidul Social-Democrat (SPOe), speră că pachetul de măsuri va ajuta politic coaliţia creată în urmă cu opt luni alături de conservatori, care este percepută, de cele mai multe ori, ca fiind ineficientă.

 

Luna aceasta, cancelarul Kern a propus întoarcerea la un sistem care le dă angajaţilor localnici prioritate la locurile de muncă din sectoarele unde lucrează multe persoane din statele membre UE mai sărace, din estul Europei. Sistemul a fost aplicat temporar, în perioada 2004-2011, după ce statele foste comuniste au aderat la blocul comunitar.

Acordul prezentat luni prevede ca Guvernul să exercite presiuni asupra Comisiei Europene pentru a permite un sistem similar, susţinând o „reducere şi limitare a forţei de muncă străine”.

Este puţin probabil ca Bruxelles-ul să accepte un astfel de sistem, notează Reuters, deoarece contravine principiului fundamental al UE privind libertatea de circulaţie a persoanelor.

De asemenea, programul include interzicerea vălurilor musulmane burka şi niqab, care acoperă toată sau cea mai mare parte a feţei. În plus, angajaţii din administraţie nu vor mai avea dreptul să poarte simboluri religioase la muncă. În Austria, ţară cu populaţie majoritar catolică, trăiesc circa 600.000 de musulmani din totalul de circa 8,7 milioane de locuitori.

Partidul Poporului, conservator, partener minoritar al coaliţiei, a obţinut măsuri mai dure privind securitatea, inclusiv urmărirea electronică a foştilor jihadişti.

SPOe s-a opus, însă, apelului conservatorilor de a scădea şi mai mult plafonul annual de cereri de azil, acceptând în schimb să înăsprească actualele controale de la frontieră şi să susţină măsuri precum stimulente mai mari pentru repatrierea volutară.

Acordul mai prevede o cerere ca 30% dintre membrii consiliilor de supraveghere ale companiilor să fie femei şi un plan prin care multinaţionalele străine, în special firmele online, să plătească aceeaşi taxă pentru veniturile din publicitate ca şi presa.

Rata şomajului a crescut constant în Austria, dar este încă relativ scăzută, la 5,9%, potrivit datelor UE. 

(sursa: News.ro)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri