Autoritățile din Grecia, criticate. Presa scrie că nu a existat un plan de evacuare

Data actualizării: Data publicării:
incendiu grecia_ministerul apararii grecia
Foto: Ministerul apărării din Grecia

Jurnaliştii greci acuză autorităţile că nu au intervenit prompt şi că nu au pus la punct un plan de evacuare. Cu alte cuvinte, proporţiile dezastrului puteau fi evitate.

La această oră, incendiile continuă să ardă în apropiere de Rafina, Mati si Penteli. Autorităţile spun că focul e sub control şi nu mai reprezintă o ameninţare la adresa zonelor locuite. Alte două zone unde sunt mai multe focare se află la vest de Atena: unul la Kineta, la 50 de kilometri de capitală, celălalt în Peloponez. Şi aici, pompierii spun că flăcările sunt suficient de departe de zone locuite.

În paralel, continuă căutarea de eventuale victime în zonele cel mai grav afectate de aceste incendii. În timp ce oamenii aşteaptă veşti despre apropiaţii lor daţi dispăruţi, grecii încearcă să înţeleagă cum a fost posibil aşa ceva, cum se explică numărul foarte mare de victime.

Deşi autorităţile elene lansaseră ieri şi ipoteza că incendiile ar fi putut fi declanşate intenţionat de nişte piromani, pompierii şi cei care au intervenit în zonele afectate au altceva de spus. Acuză autorităţile că nu au fost pregătite pentru aşa ceva. Asta deşi incendiile de vegetaţie nu sunt neobişnuite în Grecia în această perioadă a anului.

Concret, guvernul e acuzat că nu a avut un plan de urgenţă şi nici proceduri în vigoare, care să permită o intervenţie mai rapidă şi mai coordonată.

Foarte multe dintre victime au murit în timp ce încercau să scape sau în timp ce aşteptau ajutorul. Alţi martori spun că oamenii pur şi simplu nu au ştiut în ce direcţie să fugă.

De cealaltă parte, autorităţile spun că flăcările s-au extins atât de repede, încât în unele cazuri evacuarea a fost imposibilă.

Bilanţul oficial din acest moment este 80 de morţi, aproape 200 de răniţi şi 100 de dispăruţi în ceea ce guvernul grec numeşte „o tragedie de nedescris”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri