Autoritățile germane recunosc o greșeală majoră: 1.000 de persoane testate pozitiv la COVID-19, anunțate cu o săptămână întârziere

Data publicării:
Probe de sange pentru COVID, depozitate intr-un laborator
Foto: Guliver / Getty Images

Autoritățile din landul german Bavaria recunosc că au comis o greșeală uriașă. Au testat zeci de mii de oameni întorși din vacanță, dar i-au anunțat de rezultate abia după o săptămână. În tot acest timp, cei depistați pozitiv ar fi putut infecta și pe alții. 44 de mii de teste au fost efectuate în aeroporturi, gări, chiar și pe autostrăzi tocmai pentru a împiedica răspândirea bolii de către cei reveniți din concediu. În jur de o mie dintre aceste teste au avut rezultat pozitiv. Deși a trecut mai bine de o săptămână de la recoltarea probelor, până acum au fost informați puțin peste 900 dintre cei infectați. Un termen oricum inacceptabil de îndelungat în condițiile în care Germania se confruntă cu cel mai mare bilanț zilnic al pandemiei din ultimele trei luni.

Această greşeală, care a provocat o mare controversă la nivel naţional, survine în momentul în care guvernul german se declară tot mai îngrijorat de creşterea numărului de cazuri pozitive din ţară în urma relaxării vigilenţei unei părţi a populaţiei.

"A existat un derapaj, un mare derapaj", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Markus Söder, liderul bavarez a cărui gestionare a pandemiei a fost până acum salutată în toată Germania.

Autorităţile bavareze au efectuat zeci de mii de teste voluntare pe autostrăzi, aeroporturi şi gări, în speranţa de a opri răspândirea coronavirusului la revenirea din vacanţă a cetăţenilor.

Însă a fost nevoie de peste o săptămână pentru a informa despre rezultate circa 44.000 de persoane testate, dintre care aproximativ o mie au fost testate pozitiv pentru COVID-19 şi care, prin urmare, ar fi putut infecta alte persoane în toată Germania.

Autorităţile bavareze au anunţat joi 908 dintre acestea că sunt pozitive, o sută nefiind încă avertizate, a recunoscut ministrul bavarez al sănătăţii, Melanie Huml, în cadrul unei conferinţe de presă.

Liderul conservator Markus Söder a refuzat demisia ministrului său. Pentru el, a existat un "derapaj", nu în "strategie, ci în execuţie".

Germania a cunoscut o creştere clară a numărului de infectări în ultimele câteva zile.

Numărul de cazuri declarate oficial se ridica joi la aproximativ 220.000, în creştere cu 1.445 de cazuri în 24 de ore.

"Dacă nu suntem atenţi, în câteva săptămâni ne vom confrunta cu o situaţie foarte dificilă", a avertizat Söder.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri