Autorităţile olandeze au arestat un bărbat suspectat că a livrat Rusiei microcipuri, utilizate pentru producţia de arme

Data actualizării: Data publicării:
Bărbat cu cătușe la mâini.
Foto: GettyImages

Autorităţile Ţărilor de Jos au arestat un bărbat suspectat că a livrat Rusiei microcipuri, încălcând astfel restricţiile comerciale impuse Moscovei de Uniunea Europeană (UE) din cauza invaziei ruse în Ucraina, au anunţat vineri responsabili olandezi, informează AFP.

Microcipurile, care ar fi fost furnizate unor companii şi entităţi din Rusia, pot fi utilizate pentru producţia de arme, potrivit unui comunicat al Serviciului olandez de informaţie şi anchetă fiscală (FIOD).

Suspectul are cetăţenie dublă, rusă şi olandeză, a precizat o purtătoare de cuvânt a FIOD.

„Se ştie că industria rusă de armament se confruntă în prezent cu o gravă penurie de asemenea microcipuri”, a subliniat FIOD într-un comunicat. „FIOD a intervenit pentru a opri aceste livrări şi a face o anchetă aprofundată asupra eventualelor delicte ale suspectului”, adaugă textul.

Individul, în vârstă de 55 de ani, a fost arestat pe 27 septembrie, a precizat FIOD, sesizat de o atenţionare a unei bănci adresată Celulei de Informaţii Financiare (CRF).

Conturile bancare private şi profesionale ale suspectului, administraţia şi un stoc comercial de bunuri electronice au fost confiscate, potrivit FIOD, care a lucrat în cooperare cu serviciul vamal şi cu susţinerea Europol.

„Suspectul a pretins se pare deliberat că aceste mărfuri aveau o destinaţie diferită de destinaţia finală reală, Rusia, pentru a ocoli sancţiunile impuse”, a explicat FIOD.

Europol a declarat într-un comunicat că bărbatul, care locuieşte în estul Ţărilor de Jos, este suspectat că a „ocolit sancţiunile comerciale ale UE împotriva Rusiei”, mai notează AFP, citată de Agerpres.

Ţările occidentale au impus sancţiuni severe împotriva Rusiei după invazia declanşată în Ucraina, pe 24 februarie. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luna trecută, înainte de adoptarea unei noi serii de sancţiuni, că „obiectivul este de a priva complexul militar al Kremlinului de tehnologii-cheie”.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri