Autorul atentatului eșuat din Paris jurase credință liderului grupului Stat Islamic

Data actualizării: Data publicării:
Police Officer Killed In Paris Shooting
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Atacatorul mort luni într-un atentat eșuat pe bulevardul parizian Champs-Elysées lăsase o scrisoare-testament în care jura credință liderului organizației Statul Islamic (SI), Abu Bakr al-Baghdadi, au declarat marți surse apropiate anchetei, citate de France Presse.

Police Officer Killed In Paris Shooting
FOTO: Gulliver/ Getty Images

În scrisoarea găsită de anchetatori și destinată cumnatului său, suspectul afirmă că făcea un „joc dublu”, adică în cadrul activității sale de tir sportiv se pregătea de fapt pentru comiterea unui atentat, a precizat sursa citată. Astfel se confirmă o informație difuzată anterior de canalul francez BFMTV, potrivit Agerpres.

Provenind dintr-o familie salafistă, Adam Djaziri nu a fost niciodată condamnat, dar se afla în vizorul autorităților, figurând pe lista suspecților care prezintă pericol pentru siguranța statului încă din 2015 pentru apartenența la o mișcare islamistă radicală.

Deși figura pe așa-numită "fișă S" cu persoanele care reprezintă pericol pentru securitatea statului, acesta beneficia de permis permis de port-armă.

Tatăl atacatorului a declarat pentru AFP că Adam Djaziri "deținea legal o armă cu care se antrena la tir".

Djaziri a intrat luni după-amiază cu un vehicul într-un furgon al jandarmeriei franceze pe bulevardul Champs-Elysees din centrul Parisului, bărbatul decedând în cursul atacului. Anchetatorii au descoperit în mașina atacatorului butelii de gaz și mai multe arme, inclusiv un pistol-mitralieră Kalașnikov.

Atacul a survenit la aproape două luni de la asasinarea unui polițist, la 20 aprilie, de către un jihadist, care a fost ucis de forțele de ordine, tot pe Champs-Elysees. La 6 iunie, un bărbat care s-a revendicat drept "soldat al califatului", Farid Ikken, a atacat un polițist cu un ciocan în fața catedralei Notre-Dame din Paris, un alt loc emblematic al capitalei franceze.

Din ianuarie 2015, Franța a fost vizată de un val de atentate care s-au soldat cu 239 de morți, mai multe atacuri fiind îndreptate împotriva forțelor de ordine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri