Sari la conținut

Avertisment pentru turişti, în Europa: "Nu ieşiţi din case!"

E momentul vacanţelor, dar vremea nu ţine cu turiştii. Un val de aer cald din Sahara topeşte aproape întreaga Europă. Mai multe ţări sunt sub cod roşu de caniculă, iar oamenii sunt avertizaţi să stea în casă în timpul zilei.

Turiştii românii care se pregătesc să plece în vacanţă mai ales cu maşina trebuie să aibă grijă: este extrem de cald în ţările de lângă noi, Serbia, Ungaria, Muntenegru, dar şi în vestul Europei - în Franţa şi Italia, temperaturile sar de 40 de grade la umbră.

„- Cum suportaţi temperaturile ridicate?

- Trebuie să stăm la umbră.

- Aveţi aer condiţionat acasă?

- Nu, nu.

- Şi ce faceţi în cazul ăsta?

- Trebuie să închidem ferestrele”.

În Franţa au fost câteva zile consecutive de caniculă.

Louis Bodin, meteorolog: „În regiunea Mediteranei, pur şi simplu, are loc efectul Sirocco, care avansează din sud şi aduce aer din ce în ce mai cald şi apoi, încet-încet traversează nordul Africi, traversează Mediterana şi afectează tot bazinul mediteranean”.

Turiştii care ajung în zonele fierbinţi sunt sfătuiţi să bea multe lichide, să nu stea la soare, să poarte haine de culoare deschisă şi să se răcorească. Locuinţele trebuie să aibă ferestrele închise în timpul zilei, pentru ca aerul cald să nu pătrundă în case.