B. Aurescu: Delimitarea platoului continental dintre România și Ucraina nu poate fi afectată de nimic, din punct de vedere juridic

Data publicării:
aurescu la digi

„Eu sper că nu”, a declarat ministrul la Digi24, întrebat dacă se gândește că ceea ce a câștigat la Haga (delimitatea platoului continental cu Ucraina) ar putea să nu mai fie recunoscut de Moscova.

Bogdan Aurescu a sugerat că în cazul în care s-ar întâmpla, totuși, un astfel de scenariu, NATO ar putea considera că este un caz de agresiune asupra unui stat membru al Alianței, ceea ce, teoretic, ar antrena un răspuns din partea întregului bloc militar, conform Articolului 5 din Tratatul de la Washington.

„Din punct de vedere juridic, chestiunea delimitării spațiilor maritime dintre România și Ucraina nu poate să fie afectată în niciun fel, nu există niciun fel de modalitate prin care această limită de delimitare să fie cumva pusă sub semnul întrebării, pentru că mai trebuie subliniat un lucru: vasele care aparțin României în zona sa economică exclusivă și în platoul continental sunt vasele unui stat NATO”, a arătat șeful diplomației. 

Cât despre armele nucleare pe care Rusia ar intenționa să le plaseze în Crimeea, Bogdan Aurescu subliniază că nu sunt afirmații de dată recentă neapărat. Au mai fost astfel de enunțuri de-a lungul timpului, inclusiv față de baza de la Deveselu. „Este, sigur, o consecință a acestui tip de escaladare a unui anumit tip de discurs al Federației Ruse, care din păcate nu contribuie la calmarea situației și atmosferei. Este foarte firesc ca NATO să își apere aliații de pe flancul estic față de orice amenințare. Faptul că se desfășoară exerciții navale în Marea Neagră face parte din măsurile de reasigurare care au fost decise la summitul NATO din Marea Britanie de anul trecut ca răspuns la ceea ce s-a întâmplat în Ucraina și la atitudinea agresivă a Rusiei. Acuma, să dai un răspuns la răspuns, care este provocat până la urmă de propria ta activitate, este un pic exagerat”, a spus ministrul român de Externe.

Citiți și:

Teodor Meleșcanu se teme de „tensiuni” cu Rusia legate de împărțirea platoului continental din jurul Insulei Șerpilor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri