Barroso, discurs de adio: Primirea României în UE a fost o decizie corectă!

Data publicării:
barroso

Imaginaţi-vă un moment că aceste ţări nu ar fi devenit membre ale Uniunii Europene. În acest caz, probabil nu am mai discuta despre criza din Ucraina. Probabil am discuta despre Bulgaria sau despre ţările baltice. Primirea acestor ţări a fost decizia corectă. Desigur, nu a fost totul perfect. Dar să vă spun sincer, oare problemele pe care le-am avut în toţi aceşti ani cu integrarea europeană au fost din cauza Bulgariei şi României? Bineînţeles că nu!”, a declarat președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

După ultima conferinţa de presă susţinută la sediul Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso şi-a luat la revedere şi de la colaboratorii săi. Cel mai longeviv lider european a tras, astfel, linie după cei zece ani de mandat - o perioadă în care au avut loc nu mai puţin de trei extinderi ale Uniunii Europene, cu adoptarea unui nou Tratat European, dar și mai multe crize importante.

Locul său la cârma Comisiei Europene va fi luat, de la 1 noiembrie, de luxemburghezul Jean Claude Juncker.

„Comisia Europeană nu este cu siguranţă o instituţie perfectă, dar eu cred că nicio altă instituţie nu poate reprezenta bunul comun şi interesul Europei precum Comisia Europeană. Vreau să vă spun tuturor: Mulţumesc! Mulţumesc foarte mult!”, a declarat portughezul.

Cuvântarea de adio vine la capătul a zece ani în fruntea Comisiei Europene, timp în care Jose Barroso a prezidat 444 de reuniuni ale Colegiului comisarilor. La discurs, lui Barroso i-au stat alături preşedinţii Consiliului European şi Parlamentului European.

Au fost momente emoţionante la Bruxelles. Nu au lipsit nici cele amuzante.

Jose Manuel a avut două mandate, 10 ani, aşa că a avut ocazia să-şi facă de două ori mai mulţi duşmani decât mine, cu cei cinci ani umili pe care-i am la activ”, a spus Herman van Rompuy, preşedintele Consiliului European.

Un mesaj special a venit din partea celui care-i va lua locul lui Jose Manuel Barroso în fruntea Comisiei Europene de la 1 noiembrie: „Ai realizat lucruri măreţe, în cei 10 ani ai avut un parcurs mai mult decât remarcabil. Europa este mândră de tine. Obrigado!” (n.r. - „mulţumesc” în portugheză), a declarat Jean Claude Juncker, președintele desemnat al Comisiei Europene.

Jose Manuel Barroso a fost ales în funcția de președinte al Comisiei Europene în 2004. Cinci ani mai târziu a fost reconfirmat în funcţie. Printre realizările sale: trei extinderi ale Uniunii Europene şi un nou Tratat European. Şi câteva crize la fel de importante: cea financiară din 2009, dar şi cea actuală, dintre Uniunea Europeană şi Rusia.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri