Sari la conținut

Belarusul a intrat în război cu o țară imaginară

O țară inventată ca parte a unui exercițiu militar din Belarus a atras atenția locuitorilor acestei țări, care au creat un minister de externe, un steag, o istorie și o pagină de Wikipedia, relatează BBC.

Veyshnoria e una dintre cele trei țări inventate în cadrul exercițiului militar Zapad 2017, care, potrivit scenariului, vrea să invadeze Belarusul.

Harta publicată de Statul major general de la Minsk arată teritoriul „Veyshnoriei”, al „Vesbariei” și al „Lubeniei” în regiunea de nord-vest a Belarusului.

Potrivit BBC, unii comentatori au sesizat faptul că granița dintre Belarus și Veyshnoria se aseamănă foarte mult cu granița dintre Uniunea Sovietică și Polonia între anii 1920 și 1939.

„E foarte probabil ca Moscova să fi provacat conflictul dintre Minsk și Giradis, capitala Veyshnoriei, ca să capete un control total asupra Belarusului și altfel Veyshnoria să nu poată să adere la NATO și la UE”, a comentat, ironic, istoricul Pavel Usov.

Cei care administrează conturile de pe rețele de socializare ale Veyshnoriei au mers până acolo unde și-au exprimat îngrijorarea față de concentrarea de forțe militare ale țării vecine la granița sa. Bai mai mult, au promis tocană, miere, pâine și untură soldaților din Belarus care acceptă să se predea.