Sari la conținut

Belgia instituie controale de identitate pentru pasagerii trenurilor internaționale

Autoritățile din Belgia, Olanda, Franța și Marea Britanie au ajuns la un acord pentru instituirea controalelor de identitate în cazul pasagerilor care călătoresc cu trenurile internaționale. Măsura vizează în primul rând combaterea terorismului.

Eurostar in Brussels Midi Station

Foto: Gulliver/GettyImages

Cele patru țări au convenit să creeze un grup de lucru alcătuit din experți naționali, la care vor participa și reprezentanți ai companiilor feroviare Eurostar și Thalys. Sarcina acestui grup este să pună în aplicare un sistem de control al documentelor de identitate ale pasagerilor care folosesc trenurile internaționale care intră sau ies din Belgia, informează Agerpres, care preia o știre a agenției EFE.

Este vorba despre un proiect-pilot elaborat în cadrul măsurilor de combatere a terorismului și de la care se așteaptă prezentarea primelor concluzii și propuneri până la sfârșitul lunii martie, urmând ca apoi să se evalueze posibilitatea extinderii acestui sistem de controale.

Normele europene în vigoare prevăd numai controale în cazul pasagerilor companiilor aeriene prin sistemul PNR stabilit de SUA și UE după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.

După atacul terorist comis în 19 decembrie la Berlin de un tunisian care apoi a călătorit nestingherit prin mai multe țări europene, Belgia, Olanda, Germania și Franța și-au exprimat intenția de a institui un astfel de sistem de control și asupra pasagerilor care folosesc transporturile internaționale terestre, feroviare și maritime, fără să se fi concretizat până acum vreo decizie. Primul demers de acest fel este acum proiectul-pilot care va fi aplicat la frontierele belgiene.

Pe aceeași temă