Berlusconi şi aliaţii săi îl dau drept model pe Viktor Orban

Data actualizării: Data publicării:
berlusconi

Fostul premier italian Silvio Berlusconi şi membrii alianţei sale de dreapta au lăudat joi prestaţia premierului ungar, Viktor Orban, în contextul apropierii alegerilor parlamentare din Italia, prevăzute pentru 4 martie, notează dpa.

Italienii sunt chemaţi duminică la secţiile de vot pentru a-şi alege noul parlament, după o campanie electorală marcată de violenţă politică şi atacuri xenofobe.

Blocul conservator condus de Berlusconi s-a angajat să expulzeze peste 600.000 de solicitanţi de azil ale căror cereri au fost respinse.

Orban este un prieten drag şi face bine ceea ce face în Ungaria”, a afirmat joi Silvio Berlusconi, al cărui partid, Forza Italia, face parte din Partidul Popular European (PPE), la fel ca formaţiunea politică ungară Fidesz, a lui Viktor Orban.

Premierul ungar este un critic vehement al politicilor permisive în domeniul migraţiei şi a comparat Uniunea Europeană cu Uniunea Sovietică, iar guvernul de la Budapesta a fost adus în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru încercările de restricţionare a ONG-urilor şi universităţilor străine.

În urmă cu o zi, lidera partidului Fraţii Italiei, Giorgia Meloni, s-a întâlnit la Budapesta cu Viktor Orban, pe care l-a felicitat pentru apărarea suveranităţii naţionale şi a „rădăcinilor creştine ale Europei”, pentru „stoparea migraţiei ilegale” şi „lupta contra lui Soros şi a finanţelor speculative”.

La începutul săptămânii, liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini, a declarat pentru cotidianul Il Messaggero: „Dacă Europa înseamnă (preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude) Juncker, atunci eu sunt antieuropean. Dacă Europa înseamnă Orban, care provine din PPE, atunci acea Europă îmi place”.

Foto: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri