Biserica Catolică din Spania a descoperit aproape 1.000 de copii abuzați sexual de preoți

Data actualizării: Data publicării:
preot catolic intr-o biserica
Biserica Catolică din Spania a descoperit sute de presupuși agresori de copii în rândul clericilor. Foto: Profimedia

O investigație a Bisericii Catolice Spaniole cu privire la abuzurile sexuale asupra copiilor de către membri ai clerului și personalului neclerical a identificat până acum 728 de presupuși abuzatori și 927 de victime începând cu anii 1940, potrivit unui raport preliminar, relatează Reuters.

„Recunoaștem prejudiciul cauzat”, a declarat Jose Gabriel Vera, purtătorul de cuvânt al Conferinței Episcopale din Spania. „Vrem să ajutăm toate victimele, să le însoțim în vindecarea lor”.

Problema a intrat în centrul atenției, în Spania, în 2021, după ce ziarul El Pais a raportat peste 1.200 de presupuse cazuri, la ani după ce scandalurile de abuz sexual au zguduit Biserica în țări precum SUA, Irlanda și Franța.

Au fost lansate mai multe anchete, inclusiv una condusă de ombudsmanul țării, precum și o investigație internă a Bisericii.

„Vrem să știm ce a mers prost în selecția candidaților la preoție, ce a mers prost în timpul pregătirii lor... ce a determinat o persoană care a decis să se dăruiască lui Dumnezeu, să comită abuz sexual”, a spus Vera.

Raportul, care a adunat mărturiile victimelor, nu este o dovadă a vinovăției sau a nevinovăției. Informațiile cuprinse în acesta arată că peste 99% dintre presupușii făptași erau bărbați și că jumătate dintre agresori erau clerici. Majoritatea cazurilor înregistrate au avut loc în anii 1960-1980.

Potrivit victimelor - majoritatea bărbați - mai mult de 63% dintre presupușii agresori au murit.

Anul trecut, biroul procurorului național al Spaniei a scris într-o scrisoare către ombudsman că ancheta internă a Bisericii a fost „parțială” și „de puțin folos”.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri