Bogdan Aurescu a discutat cu Josep Borrell despre atacul asupra navei Mercer Street: UE este solidară cu România

Data actualizării: Data publicării:
bogdan aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Foto: Profimedia Images

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a avut o discuție cu Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al UE, Josep Borrell, pe marginea atacului cu dronă navei Mercer Street, în urma căruia şi-au pierdut viaţa un cetăţean român şi unul britanic, precum şi asupra implicaţiilor politice şi de securitate ale acestuia. Josep Borrell a exprimat condoleanţe pentru decesul cetăţeanului român şi a asigurat că Uniunea Europeană este solidară cu România, potrivit unui comunicat MAE.

Bogdan Aurescu a reiterat gravitatea incidentului şi „a amintit natura deliberată a atacului, atribuit, în evaluarea României şi a altor parteneri internaţionali, pe baza informaţiilor disponibile, Republicii Islamice Iran”, potrivit comunicatului.

În plus, ministrul român „a reiterat condamnarea fermă a atacului împotriva unei ţinte civile, precum şi impactul acestui incident asupra libertăţii de navigaţie în regiune, în conformitate cu dreptul internaţional în domeniu. De asemenea, a prezentat evaluarea părţii române asupra implicaţiilor politice şi securitare ale acestuia”.

Bogdan Aurescu a cerut solidaritate din partea Uniunii Europene şi pentru condamnarea publică a acestui incident la nivelul comunităţii internaţionale.

El a mai spus că România va continua coordonarea la nivel bilateral, împreună cu partenerii săi strategici, precum şi demersurile la nivel multilateral, pentru identificarea celor mai adecvate măsuri de răspuns în acest caz, urmând să menţină înaltul oficial european la curent cu aceste evoluţii, se mai arată în comunicat.

La rândul său, „Josep Borrell a exprimat condoleanţe pentru decesul cetăţeanului român şi a evidenţiat gravitatea acestui atac, asigurând că Uniunea Europeană este solidară cu România ca stat membru al Uniunii afectat de incident, urmărind îndeaproape şi activ evoluţiile în acest caz”, se încheie comunicatul.

Și Membrii Alianței Nord-Atlantice și-au exprimat îngrijorarea față de acțiunile „destabilizatoare” ale Iranului și au condamnat atacul asupra tancului petrolier Mercer Street. De asemenea, NATO a transmis condoleanțe României și Marii Britanii pentru cei doi membri ai echipajului navei (un român și un britanic), uciși în respectivul atac.

Statele Unite și Marea Britanie s-au alăturat Israelului și au acuzat Iranul că a comis atacul asupra petrolierului din Golful Oman, soldat cu moartea unui marinar român și a unuia britanic. Washingtonul a anunțat că pregătește un răspuns „coordonat”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri