Miniștrii de externe din UE discută situația din Iran, într-o reuniune extraordinară

Data actualizării: Data publicării:
bogdan aurescu la audierile pentru functia de ministru de externe.
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă vineri, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate/vicepreşedinte al Comisiei Europene, Josep Borrell, în contextul evoluţiilor recente din Orientul Mijlociu.

Potrivit unui comunicat al Ministerul Afacerilor Externe de la București, miniştrii de Externe europeni vor avea un schimb de opinii şi evaluări cu privire la situaţia din Irak şi vor identifica modalităţi prin care UE poate contribui la detensionarea situaţiei.

De asemenea, vor fi abordate succint şi evoluţiile din Libia, precizează sursa citată.

Reuniunea extraordinară are loc în contextul în care, joi seară, au apărut noi informații cu privire la situațai din Iran, în special prăbușirea avionului ucrainean la scurt timp după decolarea de la Teheran.

Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, a declarat că dovezile din prezent indică faptul că avionul a fost, în realitate, doborât de o rachetă antiaeriană trasă de iranieni.

Declarația premierului canadian vine după ce mai multe surse americane au dezvăluit că există o „probabilitate foarte mare” ca zborul 752 care a decolat miercuri de pe aeroportul din Teheran să fi fost doborât de sistemele antiaeriene ale Iranului.

Un satelit militar a detectat, de asemenea, amprentele termice provenind de la două lansări de rachete antiaeriene, cel mai probabil SA-15. La puțin timp, satelitul a detectat o nouă amprentă termică, provenită în urma exploziei în aer a aeronavei civile. Momentul în care o rachetă sol-aer a interceptat avionul a fost filmat de un martor ocular.

În catastrofa aeriană de la Teheran și-au pierdut viața 176 de persoane.

Editor: G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri