Boris Johnson: După Brexit, Marea Britanie va juca un rol mai semnificativ în Europa

Data publicării:
boris johnsonGettyImages-511563218-1

 

Boris Johnson / FOTO: Gulliver/GettyImages

„Există o mare diferență între părăsirea UE și relațiile noastre cu Europa, care cred că în orice caz se vor intensifica”, a spus fostul primar al Londrei în prima sa declarație acordată presei după preluarea conducerii Foreign Office. „Evident că vom pune în practică voința exprimată de populație la referendum, dar acest lucru nu înseamnă absolut deloc că părăsim Europa”, a adăugat el.

Noul șef al diplomației britanice, care în campania premergătoare referendumului din 23 iunie a susținut activ ieșirea din UE, a susținut că va încerca din această funcție „să remodeleze profilul global al Marii Britanii și identitatea ei de mare actor mondial”.

Întrebat despre reacțiile ostile ale unor oficiali europeni după numirea sa în fruntea Foreign Office, Boris Johnson a răspuns că „un vot cum a fost cel din 23 iunie evident că face să cadă tencuiala din plafoanele cancelariilor europene”. „Nu este rezultatul la care ei se așteptau și își exprimă opiniile liber și tranșant”, a apreciat el.

Întrebat despre afirmațiile omologului său francez, Jean-Marc Ayrault, care l-a acuzat joi că a „mințit mult” în timpul campaniei pentru referendum, Johnson a spus că a primit cu câteva ore în urmă din partea acestuia „o scrisoare minunată” în care îi transmite că este nerăbdător să lucreze cu el și să aprofundeze cooperarea dintre Marea Britanie și Franța în toate domeniile, dorință despre care noul șef al diplomației britanice a spus că este împărtășită de Londra.

În declarația dată presei, el a vorbit și despre relația cu Washingtonul în contextul Brexitului. „Am fost încântat să primesc un telefon de la (John) Kerry, secretarul de stat al SUA, care a fost întru totul de acord cu această analiză. Opinia sa este că după Brexit și după negocierile (pentru ieșirea din UE n.red) pe care dorește să le vadă (...) Marea Britanie va fi mai prezentă în lume, va avea un profil global mai substanțial”, a mai spus noul șef al diplomației de la Londra.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri