Brexit. Adrian Năstase: Români din Marea Britanie au fost folosiți ca material pedagogic pentru cei care au argumentat Brexitul

Data publicării:
adrian nastase alta captura

„Nu cred. Nu cred că a fost doar o dimensiune emotională. Marea Britanie purta trei pălării (există o lungă traditie în domeniu): statutul de membru al Uniunii Europene, calitatea de partener special al Statelor Unite dar și cea de membru al Commonwealth-ului – o asociere de două miliarde de locuitori. Marea Britanie a preferat să se retragă dintr-o asociere unde leadershipul Germaniei, afluxul de migranți dar și relația sinuoasă cu Rusia o deranjau și să se replieze pe componenta Commonwealth. Imigranții din India, Bangladesh, etc. nu au deranjat, deranjează „imigranții” din Europa?

Va urma un efect de bulgăre de zăpadă – în Olanda, Turcia, Franța. Vor fi urmări interne în Marea Britanie - relațiile Angliei cu Scoția, Țara Galilor. Vor urma cereri de referendumuri în Europa cu posibile efecte teritoriale. Vor fi efecte economice și valutare. Vor fi afectați, evident, și cei 300 000 de români aflați în Marea Britanie. Unii dintre ei au fost folosiți, ca material pedagogic, pentru cei care au argumentat Brexitul. Mulți vor dori să-și consolideze statutul legal acolo, alții se vor reloca în țările UE, alții vor reveni acasă. Va fi pregătit guvernul să-i primească? Problema valului de migranți, aflați în Turcia sau în Germania, va deveni și mai acută.

Uniunea Europeană se restrânge teritorial, în loc de extindere („proces ireversibil”?), apare un proces de marche-arriere, de fapt o întoarcere cu decenii în urmă. De la ambiția de putere globală, UE va redeveni o putere regională, mai dependentă de umbrela de securitate americană și sub presiunea unor compromisuri și mai mari cu Rusia.

Cine câstigă și cine pierde? Eu nu cred că va câstiga cineva din Marea Britanie (devalorizarea monedei, incidentă în ceea ce privește City-ul, sediile multinaționalelor, comerțul, etc) sau din Uniunea Europeană (politici de dezvoltare, finanțare, politici de apărare, politică externă, etc) . Nu cred însă nici că este „începutul sfârșitului” dar este evident un semnal clar pentru o reformă structurală a Uniunii Europene. În mod categoric, visul unei Europe federale s-a sfârșit. Va fi oare înghițit, din nou, continentul nostru într-o formulă de tipul „Europei de la Vancouver la Vladivostock?” a fost mesajul fostului premier Adrian Năstase.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri