Britanicii îşi fac stocuri de alimente, cosmetice şi detergenţi: „Parcă m-aş pregăti deja de sfârşitul lumii”

Data actualizării: Data publicării:
brexit
Brexit | Britanicii îşi fac stocuri de alimente, cosmetice şi detergenţi

Britanicii se pregătesc să combată efectele dure ale Brexitului. Îşi fac stocuri de alimente, şi chiar de cosmetice, de teama scumpirilor, după ce Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană.

Brexit înseamnă o economie mai slabă cu 10 la sută şi asta va aduce scumpiri, inclusiv ale produselor alimentare, a anunţat ministrul de Finanţe britanic.

Şi Guvernul de la Londra ia măsuri: a decis, încă din vară, să facă stocuri de medicamente şi alimente esenţiale.

„Mi-e teamă că preţurile vor creşte pe măsură ce ne apropiem de luna martie şi s-ar putea chiar crea panică. Parcă m-aş pregăti deja de sfârşitul lumii, eu sper să mă înşel şi totul să meargă uşor. Sper că o să fie bine, dar mă pregătesc de ce e mai rău.”, spune o persoană.

Prevăzători, mulţi britanici îşi fac deja stocuri cu produse alimentare şi folosesc toate spaţiile din casă ca să depoziteze produse de curăţenie, cosmetice şi tot ce le-ar mai trebui astfel încât să nu resimtă brusc o creştere a preţurilor. Şi guvernul de la Londra se gospodăreşte: a decis să facă stocuri de produse vitale, printre care medicamente şi alimente.

Siobhan Kennedy - jurnalist Channel 4: „Guvernul îşi menţine linia şi o înţelegere cu Europa este opţiunea preferată. Dar, în ultimele zile, miniştrii au recunoscut că intenţionează să stocheze bunuri critice, medicamente şi alimente, în cazul lipsei unei înţelegeri şi a haosului pe care ar provoca-o. Şi asta contează, pentru că 70% dintre medicamentele de care avem nevoie în această ţară sunt importate şi mai mult de jumătate din mâncarea pe care o cosumăm vine din străinătate”.

Pacienţii cu boli cronice sunt cei mai îngrijoraţi. Se tem de o eventuală criză a medicamentelor.

Tabitha McIntosh - bolnavă de diabet: „În ultima vreme şi guvernul spune că va stoca medicamente şi îmi pun viaţa în mâinile lor, nu am încredere că vor stoca medicamentele corecte, în dozele corecte. Dacă nu am insulină, mor în două zile, atât!”

Pregătiri fac şi marile magazine. Unele chiar au închiriat depozite suplimentare pentru marfă. În ce condiţii va părăsi Marea Britanie Uniunea Europeană, vom afla cel mai devreme în decembrie, când acordul semnat de Guvernul britanic şi Uniunea Europeană va fi supus votului în Parlamentul de la Londra. Dacă va fi respins, unul dintre scenariile viitoare va fi un divorţ fără acord, deci cu preţuri mai mari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri