BREXIT | C.T Popescu: Rusia revine în ofensivă asupra Europei

Data publicării:
cristian tudor popescu la digi24 septembrie 2015

„După căderea comunismului după 89 Rusia a făcut pași înapoi din Europa. Rusia era la Berlin în 1989 și după aceea a urmat reculul imperiului rus. Acum avem în anul 2016 primul pact cu câștigare de teren, deci revine în ofensivă Rusia asupra Europei. Ieșirea Angliei din UE înseamnă un pas agresiv spre Europa al imperialismului rusesc după 26 de ani.

Efectele vor fi multiple. Efecte politice în primul rând. Acesta legat de terorism, apoi legat de atitudinea față Rusia. Marea Britanie a fost element decisiv în menținerea sancțiunilor la adresa Rusiei, ea nu o să mai aibă forță de vot în UE. Relația cu SUA este afectată. Obama și-a exprimat susținerea, a venit în Anglia pentru rămânerea UK în UE și e o înfrângere și pentru Casa Albă și poate fi un atu, o susținere pentru acest Trump, pentru toți naționaliștii, individualiștii, separatiștii miserupiștii în ultimă instanță de ceilalți”, a spus Cristian Tudor Popescu. 

Jurnalistul a declarat că englezii au dat dovadă că nu sunt dispuși să lase deoparte egoismul național pentru stabilitatea și binele blocului comunitar. 

De asemenea, Cristian Tudor Popescu a adăugat că efectele Brexitului se vor simți și în regiunile din Europa unde există mișcări separatiste puternice. 

„Hotărârea englezilor de a ieși din UE înseamnă exact afirmarea egoismului național în dauna acestui unionism care a ținut Europa la un loc atâtea decenii. E vorba de mesajul simbolic pe care îl transmit englezii: nu mai dorim să ne suspendăm egoismul naționale pentru obiective politice superioare cum ar fi stabilitatea Uniunii. Ne interesează buzunarul nostru, că noi credem că pierdem bani, locuri de muncă din pricina relațiilor de tratate pe care le avem cu UE. Asta poate să dea idei să genereze unde de șoc în toată Europa nu doar în Marea Britanie. Cum se vede deja, au apărut linii de fractură existente demult cu Scoția, Irlanda de Nord, dar unda de șoc poate să meargă și în regiuni ale Europei unde există puternice mișcări separatiste.

E vorba de mi-se-rup-ism, nu ne interesează celelalte țări, nu ne interesează raporturile cu Rusia și terorismul. Ne interesează ca nouă să ne fie mai bine. Aici a fost infirmat un principiu esențial al lumii libere capitaliste: suspendarea voluntară a egoismului în binele colectivității fundamental diferit de crearea colectivității comuniste. În comunism se cerea ca omul să fie altruist, dedicat binelui public, celorlalți, și în felul ăsta să se creeze uniunea, comunitatea comunistă.

În vreme ce în lumea liberă capitalistă s-a realizat această unitate prin suspendarea voluntară a egoismului conștientizat, dar nu din considerente morale ci pentru că nouă înșine să ne fie mai bine trebuie să ne suspendăm acest egoism. S-a crezut în acest principiu după cum arată evoluțiile încrederii în UE până acum în cazul englezilor care consideră că o să le fie mai bine de unii singuri. După părerea mea greșesc pentru că pe termen lung și ei vor avea de pierdut, dar asta e voința lor. Mă întreb doar dacă Cameron a menționat, cred că nu, în ce măsură crede dânsul că propria persoana a contribuit la rezultatul acestui vot, propria impopularitate, propriile probleme de capital electoral și imagine pe care le are printre cetățenii simpli au influențat acest vot, dar firește că nu o s-o spună., a spus Cristian Tudor Popescu. 

Britanicii au votat în proporție de 51,9% ca Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord să iasă din Uniunea Europeană. Marea Britanie este prima țară care alege să părăsească blocul comunitar. 

Capitala Londra și Scoția au dat un vot ferm proeuropean, dar acesta a fost subminat de rezultatele slabe ale taberei proeuropene în nordul Angliei, dar și în Țara Galilor. 

Într-o primă reacție, premierul Scoției a declarat că acest rezultat arată clar că populația Scoției se vede ca făcând parte din UE”, o aluzie la o eventuală nouă încercare de desprindere de regat.

La rândul său, în Irlanda de Nord, liderul Sinn Fein a apreciat că votul britanicilor în favoarea părăsirii UE dă tărie cauzei pe care o susține, aceea a convocării unui referendum pe tema reunificării Irlandei.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri