BREXIT | Ce acorduri se vor negocia cu Marea Britanie. Explicațiile europarlamentarului Theodor Stolojan

Data publicării:
brexit getty-3

„Lucrurile sunt foarte limpezi: sunt două acorduri mari de negociat: unul - desprinderea Marii Britanii de Ue şi unde procedura de vot în Consiliul European este cu majoritate de voturi. Cel de-al doilea acord, care este mult mai important pentru Marea Britanie, este cel de liber comerţ între UE şi Marea Britanie. Va trebui să spună dacă vrea să rămână parte, ceea ce dorește tot mediul de afaceri din UE, dar asta inseamnă că accepte alte patru libertăţi ale pieţei unice: circulația liberă a produselor, a serviciilor, a capitalului şi a forţei de muncă. Acesta este și aspectul care ne interesează foarte mult pe noi”, a explicat europarlamentarul Theodor Stolojan. 

De asemenea, europarlamentarul a declarat că Marea Britanie doreșete acum să poarte niște discuții informale cu instituțiile europene înainte să declanșeze articolul 50, prin care s-ar începe procedurile de desprindere de UE. 

„Lucrurile s-au complicat puțin în Marea Britanie, A apărut și următoarea idee, pusă în circulație, de către politicieni, ca Marea Britanie să înceapă întâi discuțiile informale cu instituțiile europene, adică neoficiale, înainte de a transmite scrisoarea oficială de retragere din UE. Discuții informale în care să-și clarifice cam cum ar arăta viața după. Aceste lucru, evident, nu convine sub nicio formă instituțiilor europene”, a precizat europarlamentarul. 

Theodor Stolojan a atras atenția că negocierile din februarie între Marea Britanie și UE nu mai sunt valabile și că în urma referendumului din 23 iunie negocierile „pornesc de la zero”. 

De asemenea, europarlamentarul a precizat că Marea Britanie trebuie să își clarifice situația. 

„Au apărut o serie de probleme în Marea Britanie. Ați văzut poziția Scoției, poziția Irlandei de Nord care au spus că vor să rămână în UE și se gândesc cum să realizeze acest lucru. De asemenea, tineretul din Marea Briyanie incepe să protesteze şi să zică că nu e normal ce s-a intâmplat şi cei care au promovat ieşirea acum retrag o serie de promisuni şi încep să retracteze ce au spus. Trebuie clarificat, nu putem sta în această incertitudine, adică ieșim sau nu ieșim din UE. Nu serveşte nici Marii Britanii, nici Uniunii Europene”, a subliniat Theodor Stolojan.

La Bruxelles, la ora 16.00, va avea loc o ședință a comisarilor europeni. Lor li s-a cerut să evalueze fiecare pe domeniul său impactul pe care îl va avea ieșirea Marii Britanii din UE și măsurile care trebuie luate. 

De asemenea, tot astăzi are loc o întâlnire la Berlin între președintele Francois Hollande, cancelarul Angela Merkel și premierul italian Matteo Renzi. Marți și miercuri va avea loc un consiliu european la care vor participa liderii tuturor țărilor membre ale blocului comunitar. 

Marea Britanie se confruntă cu cereri urgente din partea liderilor și responsabililor Uniunii Europene de a accelera un „divorț” pe care premierul David Cameron vrea să-l lase pentru a-l gestiona succesorului său, care va fi numit la începutul lunii octombrie la congresul partidului său. 

Pe de altă parte, liderii pro-Brexit din Marea Britanie dau asigurări britanicilor că Regatul Unit va rămâne pe piața unică a UE și că procedurile de despărțire de UE vor fi declanșate „numai când Marea Britanie va fi pregătită”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri