Sari la conținut

BREXIT. Ce le pregătește Marea Britanie muncitorilor din UE

Cetăţenii europeni care lucrează deja în Marea Britanie vor primi drept de şedere şi după ieşirea acestei ţări din Uniunea Europeană. Iar pentru cei care vor dori să lucreze în regat pe viitor, se va introduce un sistem de permise care îi va favoriza pe cei calificaţi. Prevederile apar într-un document redactat de Ministerul de Interne de la Londra şi obţinut de cotidianul The Daily Mail.

Planul pregătit de Guvernul britanic se bazează pe reintroducerea vizelor de muncă pentru cetăţenii proveniţi din Uniunea Europeană. Le vor obţine fără probleme cei care au contracte pentru slujbe calificate şi cei care muncesc pe cont propriu, precum instalatorii, dacă dovedesc că există cerere pentru serviciile furnizate de ei.

În cazul muncitorilor necalificaţi, se vor acorda permise temporare doar dacă mâna de lucru lipseşte în sectoare precum agricultura sau construcţiile.

Organizaţia neguvernamentală MigrationWatch estimează că Marea Britanie va emite aproximativ 30.000 de permise de muncă pe an şi va reduce numărul de imigranţi proveniţi din ţările europene cu 100.000.

Autorităţile se aşteaptă ca UE să impună, la rândul său, Marii Britanii un sistem de vize. Aceasta înseamnă că cetăţenii britanici vor avea nevoie de permise pentru a lucra în Europa şi vor avea acces doar la slujbe calificate”, subliniază The Daily Mail, citând surse din Guvern.

În schimb, planul pregătit de guvern nu prevede restricţii pentru cetăţenii europeni care vin să viziteze Marea Britanie sau să studieze în această ţară.