BREXIT | Emil Hurezeanu, despre consecințele referendumului din Marea Britanie

Data publicării:
emil hurezeanu captura 3

Germania are 93 de deputaţi în Parlamentul European, țara cu cel mai mare număr de reprezentare democratică la Bruxelles, pentru că are 81 de milioane de locuitori. Este economia cea mai puternică din UE. Marea Britanie este următoarea ca număr de deputați și este a doua economie, între Marea Britanie și Franța. Marea Britanie are un statut, să zic așa, bicefal, pe care noi îl cunoaștem, prin tradiții și natura istorică a acestei națiuni, legăturile ei cu SUA sunt mai puternice decât ale oricărei alte țări, de aici importanța ei în concertul euroatlantic. Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar echivala și cu o diminuare a configuraţiei atlantice din comunitatea euro-atlantică, implicit”, a spus Emil Hurezeanu.

Doar România şi Polonia, în estul Europei au aceleaşi aspirații, aceleași opţiuni geopolitice care favorizează ipoteza europeană şi ipoteza transatlantică. Când e vorba de securitate, și România, şi Polonia, în aceeași măsură, mai mult decât alte țări central și est-europene, se pronunță pentru o legătură nemijlocită cu Statele Unite. Aici, România și Polonia se întâlnesc cu Marea Britanie. Constelaţia atlantică a Europei ar sărăci prin plecarea Marii Britanii”, a adăugat ambasadorul.

Emil Hurezeanu a amintit că Marea Britanie nu s-a considerat niciodată parte a continentului european, deși „ideea construcției europene a aparținut unui britanic” - Winston Churchill a avut ideea unirii pe plan economic între Franța și Germania, pentru ca în aceste două țări să nu mai fie războaie.

Emil Hurezeanu vorbește și despre consecințele unei eventuale ieșiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

În ce priveşte Uniunea Europeană fără Marea Britanie, e digerabilă această despărţire. Ea nu va fi eternă, dar sunt probleme legate de integritatea Regatului Unit, sunt mari probleme legate de punerea în aplicare a articolului 50 din tratatul UE şi care înseamnă acel interval de doi ani de retragere, de rupere a punţilor. Nu merge să adopți modelul norvegian, cum cred unii în Marea Britanie, pentru că Norvegia are acorduri care de facto respectă Schengen, moneda şi primeşte imigranţi așa cum primesc francezii sau italienii, din toate celelalte țări ale Uniunii Europene, în aceleași condiții. Și Marea Britanie va trebui să ţină cont de acest lucru”, a spus Emil Hurezeanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri