BREXIT | Fiul lui Ion Rațiu: Cred că începe distrugerea UE

Data publicării:
nicolae ratiu

„A fost o surpriză foarte neplăcută. Și problema este că acum intrăm într-o perioadă de doi sau patru ani de incertitudine. Nimeni nu știe ce să facă, dacă pot să rămână aici trebuie să plece, studenții...Este foarte rău nu numai englezi ci și pentru ceilalți. Am fost toată viața mea proeuropean. Sunt jumătate român, jumătate englez. Sunt aici mulți care sunt așa. Și tatăl meu, Ion Rațiu, a fost un proeuropean foarte puternic. Tot timpul a vorbit de necesitatea unei Europene unite și puternice. Cred că începe distrugerea UE. Cred că vor fi alte țări acum care vor zice că pot să facă acest lucru. Vedeți bine în Franța. Olanda, sunt doar minorități, dar noi și aici am crezut că este o minoritatea cea care vrea să iasă din EU, dar până la urmă a fost opinia majorității”, a spus Nicolae Rațiu.

Întrebat cum explică faptul că londonezii au votat într-o proporție foarte mare pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, Nicolae Rațiu a explicat că în Londra oamenii sunt mai bine educați.

„În Londra suntem mai bine educați, mai bogați și mai raționali. Este un oraș cu toate naționalitățile. Suntem pentru libera circulație a oamenilor. Nu văd beneficii economice pentru Marea Britanie înjviitor, Când Marea Britanie a intrat în UE în 1975 a devenit din bolnavul Europei în țara puternică și bogată de acum”, a subliniat Nicolae Rațiu. 

Referitor la următorul lider al Marii Britanii, fiul lui Ion Rațiu a precizat că acum se disting doar doi politicieni: Boris Johnson, liderul taberei pro-Brexist și fost primar al Londrei, și Michael Gove, ministru al Justiției în cabinetul Cameron. Ambii politicieni fac parte din Partidul Conservator. 

„Sau Boris Johnson sau Michael Gove și sunt amândoi, în opinia mea, puțin nebuni. Boris Johnson vorbește foarte bine, e populist și amuzant, face oamenii să radă, dar asta îl face un lider? Nu cred. Michael Gove e prea fanatic, nu este un om de centru. Pentru mine David Cameron a fost un lider bun”, a subliniat Nicolae Rațiu.

Britanicii au votat în proporție de 51,9% ca Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord să iasă din Uniunea Europeană. Marea Britanie este prima țară care alege să părăsească blocul comunitar. 

Capitala Londra și Scoția au dat un vot ferm proeuropean, dar acesta a fost subminat de rezultatele slabe ale taberei proeuropene în nordul Angliei, dar și în Țara Galilor. 

Într-o primă reacție, premierul Scoției a declarat că acest rezultat arată clar că populația Scoției se vede ca făcând parte din UE”, o aluzie la o eventuală nouă încercare de desprindere de regat.

La rândul său, în Irlanda de Nord, liderul Sinn Fein a apreciat că votul britanicilor în favoarea părăsirii UE dă tărie cauzei pe care o susține, aceea a convocării unui referendum pe tema reunificării Irlandei.

Citiți și: 
Care vor fi consecinţele Brexitului
Marea Britanie iese din UE. Primele reacții, inclusiv de la Moscova
BREXIT | C.T Popescu: Rusia revine în ofensivă asupra Europei
Liderul taberei pro-Brexit, Boris Johnson, huiduit la Londra 

   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri