Brexit | Franţa şi Germania plănuiesc o Uniune Europeană mai bună

Data publicării:
eu steag uniunea europeana GettyImages-457787428-1

Informaţia a fost făcută publică de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. În textul care le va fi prezentat miniştrilor de Externe din Italia, Olanda, Belgia şi Luxemburg se admite că unele state membre ale UE sunt reticente în fața ideii unei integrări europene tot mai aprofundate. Prin urmare, trebuie să li se ofere o mai mare libertate de a alege domeniile în care doresc să intensifice cooperarea cu partenerii comunitari.

„Europa are nevoie acum de orientare. Aici Franța și Germania au o responsabilitate specială”, a declarat Frank-Walter Steinmeier pentru cotidianului german. A adăugat că cele două țări au și „obligația comună” să evite ca vreo altă țară să urmeze exemplul Marii Britanii și să iasă din UE.

Însă reuniunea miniștrilor din cele șase state fondatoare ale blocului comunitar provoacă deja nemulțumirea altora. Președintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, a scris pe Twitter că, dacă unitatea este acum prioritatea Uniunii Europene, o asemenea întâlnire în cerc restrâns nu este de natură să transmită un astfel de mesaj.

În replică, purtătorul de cuvânt al MAE german, Sawsan Chebli, a susținut că întâlnirea nu va avea un „format exclusiv”, în timp ce purtătorul de cuvânt al executivului de la Berlin, Steffen Seibert, a apreciat că deciziile vor fi luate la Consiliul European de săptămâna viitoare.

Ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault, a declarat că, „încetul cu încetul se va extinde cercul” statelor care participă la discuţii. Acesta spune şi că Franţa şi Germania vor prezenta soluții pentru a face UE „mai eficientă” şi pentru a-i „îmbunătăți funcționarea fără să se intre în construcțiile majore”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri