Brexit | Impas la Bruxelles, negocierile s-ar putea prelungi

Data publicării:
David Cameron consiliu european februarie 2015 GettyImages-511257266

ACTUALIZARE 18:00 Impas la Bruxelles, în negocierile pentru evitarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Şedinţa, care trebuia să înceapă în urmă cu o oră a fost amânată şi reprogramată pentru această seară. În plus, surse din capitala Uniunii susţin că liderii europeni îşi prelungesc rezervările la hotel pentru că se aşteaptă ca discuţiile să dureze cel puţin până mâine. Toate aceste evoluţii vin după ce negocierile de noaptea trecută s-au încheiat fără rezultat. Preşedintele Parlamentului European spune că Londra NU va primi tratamentul preferenţial pe care l-a cerut, în timp ce premierul David Cameron vrea să plece de la negocieri cu cea mai bună soluţie pentru ţara sa.

„Am făcut unele progrese, dar încă nu avem un acord. Şi, cum am mai spus, voi încheia o înţelegere doar atunci când Marea Britanie va primi ceea ce are nevoie. Aşa că ne întoarcem înăuntru, vom depune mai mult efort şi voi face tot ce îmi stă în putere”, a declarat premierul David Cameron.

Mai avem de lucru, pentru că noaptea trecută s-au schimbat mai multe propuneri între unii şi alţii. În ceea ce priveşte Franţa, dorinţa este de a exista un singur regulament financiar aplicabil în toată Europa, să nu existe drept de veto sau impedimente pentru a putea lupta împotriva speculaţiilor şi a crizei financiare în acelaşi mod şi cu aceleaşi instrumente”, a declarat președintele francez, Francois Hollande.


Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz spune că Londra nu va primi tratamentul preferenţial pe care l-a cerut, în timp ce premierul David Cameron vrea să plece de la negocieri cu cea mai bună soluţie pentru ţara sa.

Dacă nu se va ajunge la un acord, un referendum privind viitorul Marii Britanii în UE va avea loc loc în iunie.

Am făcut unele progrese, dar încă nu avem un acord. Şi, cum am mai spus, voi încheia o înţelegere doar atunci când Marea Britanie va primi ceea ce are nevoie. Aşa că ne întoarcem înăutru, vom depune mai mult efort şi voi face tot ce îmi stă în putere”, a spus David Cameron, premierul Marii Britanii.

Mai avem de lucru pentru că noaptea trecută s-au schimbat mai multe propuneri între unii şi alţii. În ceea ce priveşte Franţa, dorinţa este de a exista un singur regulament financiar aplicabil în toată Europa, să nu existe drept de veto sau impedimente pentru a putea lupta împotriva speculaţiilor şi a crizei financiare în acelaşi mod şi cu aceleaşi instrumente”, a declarat Francois Hollande, preşedintele Franţei.

Negocierile care se poartă acum la Bruxellex pornesc de la un plan de reformare a Uniunii Europeane, pe care Marea Britanie l-a trimis în noiembrie, anul trecut. Acesta are patru teme importante, din care cele mai discutate sunt imigraţia şi suveranitatea.

Londra vrea să impună mai multe restricţii muncitorilor care vin din noile state membre şi să diminueze ajutoarele sociale pentru aceştia.

În chestiunea suveranităţii, Marea Britanie cere mai multă libertate în luarea deciziilor pentru parlamentele naţionale.

Bruxellesul spune că vrea menţinerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, însă unele dintre aceste cerinţe sunt discriminatorii şi încalcă principiile fondatoare ale Uniunii Europene.

Planul britanic de reformare al U.E.

1. Guvernanţa economică

2. Competitivitate

3. Suveranitate

4. Imigraţie

DOSAR INTERNAȚIONAL | Un summit european crucial și două scenarii de coșmar: Brexit și refugiații

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri