Sari la conținut
News Alert

BREXIT | Răspunsul-avertisment pe care premierul May îl dă liderilor UE

Premierul britanic Theresa May a avertizat duminică într-un interviu acordat BBC că negocierile de „divorț” dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană vor fi dificile. Această atitudine vine ca un răspuns la poziția fermă adoptată sâmbătă de liderii Uniunii pe tema tratativelor privind ieșirea Regatului Unit din blocul comunitar, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Conservative Leader Theresa May Addresses Party Conference

Foto: Guliver/Getty Images

Liderii celor 27 de state ale UE (fără Marea Britanie), reuniți sâmbătă la Bruxelles la un summit dedicat negocierii Brexitului, au aprobat liniile directoare ale acestor tratative, avertizându-i pe britanici să nu-și „facă iluzii” că-și vor putea asigura rapid o nouă relație prin care să-și mențină accesul pe piețele Uniunii, notează Reuters.

„Acest lucru, precum și unele din comentariile liderilor europeni arată că (...) aceste negocieri vor fi dificile”, a spus, duminică, Theresa May.

Șefa guvernului de la Londra și-a reafirmat totodată poziția în sensul că este pregătită să se retragă din aceste negocieri în lipsa unui acord cu UE, dacă nu va considera convenabilă oferta Bruxelles-ului.

Negocierile oficiale dintre Londra și Bruxelles privind ieșirea Marii Britanii din UE vor începe după alegerile anticipate care vor avea loc în această țară pe 8 iunie.

Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, activat de guvernul britanic la sfârșitul lunii martie, stabilește o perioadă de doi ani pentru finalizarea acestor negocieri, termen ce poate fi prelungit cu acordul părților.

Premierul britanic a cerut ca relațiile viitoare dintre țara sa și UE să fie negociate în paralel cu condițiile ieșirii ei din UE și nu a exclus posibilitatea ca retragerea din blocul comunitar să se facă fără niciun acord în cazul unui impas al tratativelor.

Citiți și: 

Brexit. UE insistă pentru drepturile cetăţenilor europeni

BREXIT | Iohannis: Niciun stat nu va negocia separat și sectorial cu UK