BREXIT | Reacția Chinei: Marea Britanie și UE să ajungă cât mai repede la un acord 

Data publicării:
brexit getty

Foto: Gulliver/ Getty Images

Înainte de anunțarea rezultatului votului din 23 iunie, China nu și-a exprimat direct o opinie în legătură cu această chestiune, insistând că este o problematică internă și a precizat doar că vrea să vadă o Europă puternică și stabilă.

După Brexit, Uniunea Europeană, cel mai mare partener de comerț al Chinei, va pierde o șesime din economia sa. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Exterrne Chinez a declarat că China respectă decizia poporului britanic.

„Sperăm că Marea Britaniei și UE vor ajunge la o înțelegere cât mai curând. O Europă stabilă și prosperă este în interesul tuturor”, a spus Hua Chunying.

În condițiile în care relația dintre Marea Britanie și China s-a îmbunătățit în ultimii ani, Hua Chunying a atras atenția că va relațiile economice dintre cele două țări vor fi afectate.

„Impactul va avea loc pe toate nivelele, nu doar între relațiile dintre China și Marea Britanie. În ceea ce privește despre ce impact vorbim rămâne de văzut. Cred că toate părțile pot face o evaluaree calmă”, a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din China.

Publicația The Global Times a scris că rezultatul acestui referendum arată că Marea Britanie va ajunge o „țară mică cu puțini oameni”, care își pune singură eticheta de țară lipsită de speranță care acționează nechibzuit.

Britanicii au votat în proporție de 51,9% ca Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord să iasă din Uniunea Europeană. Marea Britanie este prima țară care alege să părăsească blocul comunitar. 

Capitala Londra și Scoția au dat un vot ferm proeuropean, dar acesta a fost subminat de rezultatele slabe ale taberei proeuropene în nordul Angliei, dar și în Țara Galilor. 

Într-o primă reacție, premierul Scoției a declarat că acest rezultat arată clar că populația Scoției se vede ca făcând parte din UE”, o aluzie la o eventuală nouă încercare de desprindere de regat.

La rândul său, în Irlanda de Nord, liderul Sinn Fein a apreciat că votul britanicilor în favoarea părăsirii UE dă tărie cauzei pe care o susține, aceea a convocării unui referendum pe tema reunificării Irlandei.

Citiți și: 
Care vor fi consecinţele Brexitului
Marea Britanie iese din UE. Primele reacții, inclusiv de la Moscova
BREXIT | C.T Popescu: Rusia revine în ofensivă asupra Europei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri