Bulgaria face un pas decisiv în combaterea corupției

Data publicării:
steag bulgaria drapel bulgaresc shutterstock

Parlamentul de la Sofia a adoptat miercuri, cu doar câteva zile înaintea preluării de către Bulgaria a preşedinţiei semestriale a UE, o lege anticorupţie cerută de mult timp de Comisia Europeană, informează Agerpres.

steag bulgaria drapel bulgaresc shutterstock
FOTO: Shutterstock

Conform noii legi, o instituţie unică va înlocui mai multe organe existente care, potrivit executivului comunitar, nu au obţinut rezultate concrete. Şeful noii instituţii va fi numit de parlament şi nu de către preşedinte.

Actualul şef al statului bulgar, Rumen Radev, susţinut de opoziţia social-democrată, şi-a anunţat intenţia de a se opune prin veto noii legi.

Opoziţia a criticat legea care nu serveşte, în opinia sa, „decât la a răspunde formal cererilor Bruxellesului” fără a furniza, totuşi, garanţii ale eficienţei pe fond, în contextul în care Bulgaria va deţine, în primul semestru al anului viitor, preşedinţia prin rotaţie a UE.

Două precedente proiecte de legi care autorizau denunţurile anonime au fost respinse în ultimii doi ani, majoritatea parlamentară estimând că drepturile persoanelor vizate nu erau garantate.

Potrivit Transparency International, Bulgaria este ţara unde nivelul perceput al corupţiei este cel mai ridicat din Uniunea Europeană.

De la aderarea la UE în 2007, Bulgaria şi România fac obiectul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) impus de Comisia Europeană pentru monitorizarea progreselor înregistrate în reforma justiţiei şi combaterea corupţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri