Bulgaria, în căutarea premierului interimar. Două posibilităţi: ambasadorul din România sau cel de la Berlin

Data publicării:
borisov 20si 20plevneliev 20mfax-54184

Decizia ar fi fost luată în cursul unei întâlniri secrete care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, potrivit jurnaliştilor de la Standard, citaţi de Novinite.com.

Profilul dorit de oficialii de la Sofia pentru premierul interimar ar fi: bărbat, peste 35 de ani, economist, fără afiliere politică. El trebuie să lucreze în Europa în beneficiul Bulgariei, să fie cunoscut şi să aibă o bună reputaţie la Bruxelles, se mai arată în descriere.

Două nume sunt vehiculate de experţii consultaţi de presa bulgară: ambasadorul bulgar la Berlin Radi Naidenov, cunoscut în cercul cancelarului Angela Merkel. Al doilea pe listă ar fi Aleksandr Filipov, ambasadorul Bulgariei la Bucureşti.

Guvernul premierului Boiko Borisov a demisionat luna trecută pe fondul protestelor de amploare generate de facturile crescute la energie electrică, nivelul scăzut de trai şi monopoluri. Pe 12 mai sunt programate alegeri anticipate, aşadar premierul interimar ar conduce executivul mai puţin de două luni.

Avocatul Poporului Constantin Pencev, propus în primă instanţă, a refuzat să preia sarcina formării unui guvern de interimat, motivând că există posibilitatea ca alegerile anticipate să se reia de mai multe ori, ceea ce l-ar fixa în funcţie pe o perioadă nedeterminată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri