Sari la conținut

Bulgaria încearcă de trei ani să obţină extrădarea din Serbia a unui bancher acuzat de fraudă

Autorităţile din Bulgaria încearcă de trei ani să obţină extrădarea din Serbia a unui important bancher, Tzvetan Vasilev. Acesta este acuzat de devalizarea Corpbank, potrivit agenţiei bulgare de presă BTA.

bulgar

FOTO: vassilev.bg

Săptămâna trecută, magistraţii sârbi s-au pronunţat împotriva extrădării lui Tzvetan Vasilev, acesta fiind al treilea refuz al autorităţilor sârbe în acest sens.

Vasilev a fost acţionarul principal al băncii Corporate Commercial Bank, el fiind acuzat că ar fi furat 206 milioane de leva (circa 205 milioane euro).

În iulie 2014, procurorii bulgari au început urmărirea penală în lipsa pe numele lui Tzvetan Vasilev, acesta fiind pus pe lista Interpol a celor mai căutaţi infractori, iar un mandat european de arestare a fost eliberat pe numele sau.

În septembrie 2014, Vasilev s-a predat autorităţilor sârbe. Pe 18 septembrie 2014, autorităţile bulgare au făcut o cerere oficială de extrădare a lui Vasilev din Serbia.

Vasilev a contestat în justiţie toate cererile autorităţilor bulgare pentru extrădarea să. El susţine că e nevinovat pentru căderea băncii sale, acuzând un atac concentrat al autorităţilor Statului bulgar împotriva să.

Vasilev a cerut şi cetăţenia sârbă, dat fiind că Serbia nu îşi extrădează niciodată cetăţenii, transmite televiziunea bulgară BNT, citată de BTA. Tot BNT a transmis că Vasilev ar fi cerut azil politic în Serbia în urmă cu un an, acesta fiind refuzat pentru că Serbia e un stat aspirant la calitatea de membru UE, în timp ce Bulgaria e deja membru UE.

Spre deosebire de cazul lui Sebastian Ghiţă, Vasilev nu a săvârşit în Serbia nici o infracţiune.