Bulgaria propune prelungirea interdicţiei cumpărării terenurilor de către străini, riscând sancţiuni UE

Data publicării:
steag bulgaria - captura digi-1

 

Dintre cei 221 de parlamentari prezenţi în sală, 171 au votat în favoarea textului - 23 de deputaţi Ataka, 89 de membri GERB şi 59 de deputaţi socialişti.

În contextul aderării la Uniunea Europeană, Bulgaria a modificat Constituţia, permiţând achiziţionarea de terenuri de către străini. Moratoriul privind achiziţia de terenuri urma să expire pe 1 ianuarie 2014, astfel că Ataka a introdus un amendament. Conform textului adoptat în Parlament, moratoriul va fi prelungit până pe 1 ianuarie 2020.

„Bulgaria va avea grave probleme cu imaginea sa europeană. Bulgaria modernă nu trebuie să îşi axeze politicile pe populism”, a reacţionat preşedintele socialist al Parlamentului de la Sofia, Mihail Mikov, potrivit Mediafax.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Chantal Hughes, a declarat că prelungirea interdicţiei nu este posibilă.

Partidul minorităţii turce, MDL, care susţine alături de socialişti Guvernul condus de tehnocratul Plamen Oreşarski, a declarat că va sesiza Curtea Constituţională în legătură cu această măsură legislativă.

Meglena Kuneva, coordonatoarea negocierilor pentru aderarea Bulgariei la UE, a avertizat că Sofia riscă sancţiuni europene, amintind că Bruxellesul a refuzat iniţiativa României de amânare a achiziţionării terenurilor de către străini.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri