Bulgaria se îndreaptă spre alegeri anticipate

Data publicării:
Ruman Radev
Rumen Radev, foto: Agerpres

În Bulgaria se vor organiza alegeri anticipate, cel mai probabil în primăvara anului viitor, după ce negocierile pentru formarea unui nou Guvern au eșuat. Țara s-a aflat într-o situație de incertitudine politică de la demisia de luna trecută a premierului de centru-dreapta Boiko Borisov, după victoria lui Rumen Radev la alegerile prezidențiale, un candidat pro-rus, susținut de socialiști. 

Ruman Radev
Rumen Radev, foto: Agerpres

Nu am putut ajunge la o înțelegere privind politicile de guvernare. Parlamentul actual nu este capabil să formeze noul Guvern și ne îndreptăm spre alegeri anticipate”, a declarat Țvetan Țsetanov, membru al partidului GERB, formațiunea fostului premier Borisov.

Bulgaria, țară membră UE și NATO, suscită atât interesele Occidentului cât și pe cele ale Rusiei, care este nerăbdătoare să își reconstruiască influența în sud-estul Europei în condițiile în care încearcă să scape de sancțiunile internaționale impuse după ce a anexat ilegal Crimeea.

Urmează luni întregi de incertitudine politică pentru Bulgaria și există posibilitatea ca și următorul Parlament să fie la fel de fragmentat și să aibă probleme în a forma o coaliție de guvernare, potrivit analiștilor politici, citați de presa internațională. De asemenea, unii analiști se așteaptă la o creștere a discursului anti-imigranți, a consolidării valurilor naționaliste și populiste și la revizuirea atitudinii față de Rusia, după victoria lui Radev, care a mizat în campanie pe un control mai bun al imigrației și îmbunătățirea relațiilor cu Moscova.

Blocul Reformist, partenerul lui Borisov la guvernare, a fost singurul partid care a încercat să formeze un nou Guvern după demisia premierului, dar nu a reușit să îi convingă pe aliații săi, GERB și Frontul Patriotic, să îl susțină.

Analiștii politici arată că alegerile anticipate vor amâna reformele care pentru cea mai săracă țară din UE sunt absolut necesare.

Președintele în funcție al Bulgariei, Rosen Plevneliev, trebuie să numească o Administrație interimară sau poate lăsa această sarcină în mâinile președintelui-ales Radev, care va prelua mandatul pe 22 ianuarie.

Radev va trebui, atunci când va prelua mandatul, să stabilească o dată pentru alegerile parlamentare, care în mod normal erau programate pentru 2018. Cel mai probabil, alegerile anticipate vor avea loc la sfârșitul lui martie sau începutul lui aprilie.

Președintele Bulgariei are puteri executive limitate, dar reprezintă țara la întâlnirile internaționale. Radev a declarat că susține apartenența Bulgariei la NATO și la UE, dar vrea îmbunătățirea relațiilor cu Moscova.

Sursa: Reuters

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri