Bulgarii vor să construiască un nou reactor nuclear la Kozlodui

Data publicării:
Kozlodui Nuclear Power Plant - Control Room of Unit 5- wikipedia

Eventuala instalare a unui nou reactor nuclear la Kozlodui provoacă nemulţumire în satele de la nord de Dunăre. Oamenii spun că au suferit deja destul din cauza centralei bulgare.

„Dacă dau câteva picaturi de ploaie, se usucă toate. Noi dacă nu punem ceva culturi protejate, nu se face nimic. Mai ales când bate vântul de la Kozlodui spre Dăbuleni”, spune un localnic.

Ne afectează mult. E periculos și pentru om, și pentru animal, și pentru tot”, spune un altul.

Am simțit pe pielea mea, o stare de somnolență. Mă informez și...sunt scăpări de radiații. De unde? De la vecinii noștri bulgari. Deci nu sunt de acord cu deschiderea unui nou reactor”, întărește un bărbat.

Pentru zona noastră nu prea este atât de binevenită această investiție. Investitorii se feresc de zona asta. Avem niște băi, aici, la Gighera, și nu vine nimeni să investească pentru că turiști nu o să apară”, spune Ștefan Gaură, viceprimarul din Gighera.

Asociaţii şi grupuri de iniţiativă atât din România, cât şi din Bulgaria au organizat o dezbatere la Universitatea din Craiova pe tema noului reactor.

Localizarea noului reactor într-o zonă sensibilă din punct de vedere geopolitic, la doar câteva zeci de km de facilităţile militare americane de la Deveselu, amplifică starea de risc şi vulnerabilitate pentru partea românească”, subliniază Marian Trandafirescu, președintele Societății Civile Oltenia.

„România şi Bulgaria au destul soare, destul vânt şi destulă agricultură pentru surse de energie regenerabilă”, a declarat Albena Simeonova, președintele Fundației pentru Mediu și Agricultură din Bulgaria.

Unii speră să obţină chiar închiderea centralei din Bulgaria.

În prima etapă (urmărim) a se bloca construcţia unui nou reactor şi finalitatea, închiderea centralei de la Kozlodui. Avem argumente foarte pertinente, este o centrală foarte veche pe model rusesc. Ştim toţi, ne aducem aminte accidentul de la Cernobîl. Și acum se mai simt efectele”, a spus Luminița Simoiu, expert ONU pe probleme de armament chimic.

Inițial, autorităţile bulgare au comandat reactorul pentru o nouă centrală nucleară, care ar fi urmat să fie construită la Belene. Până acum, investiţia se ridică la 715 milioane de euro. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri