Sari la conținut

Busculadă la Calais. Imigranții s-au îmbrâncit cu polițiștii

Mai mulţi imigranţi de la Calais au fost răniţi, după o busculadă cu forţele de ordine. S-a întâmplat în timp ce oamenii urcau în autobuze, în cadrul operațiunii de evacuare a „Junglei”.

Imigranţii s-au îmbrăncit cu forţele de ordine nemulţumiţi de faptul că autorităţile franceze vor să îi mute în centre de primire pentru refugiaţi de pe tot teritoriul ţării.

Cei mai mulţi imigranţi au acceptat să plece, astfel că în prima zi a operațiunii de evacuare peste 3.200 de persoane au urcat în autocarele trimise de autorităţi. Totuși, circa 2.000 de oameni par hotărâţi să rămână şi vor cu orice preţ să ajungă în Marea Britanie, unde mulţi dintre ei susţin că au familii.

Văzută de mulţi drept un simbol al eșecului în faţa crizei refugiaţilor, în tabăra improvizată de la Calais trăiesc aproape 8.000 de oameni. Evacuarea ei vine în contextul în care locuitorii oraşului francez sunt tot mai nemulţumiţi de prezenţa acestor persoane. Este şi un subiect care a declanşat schimburi dure de replici între Paris şi Londra.

Sebastian Perju, corespondentul Digi24 în Franţa: „Problema cea mare o reprezintă oamenii de aici, din Junglă, care nu vor să plece şi vor să ajungă în Regatul Unit al Marii Britanii. Cei mai mulţi au familiile acolo şi se tem că, odată cu redistribuirea în centrele din Franţa, nu vor mai avea şansa să calce în Anglia.”

Totul e confuz... Familia mea e în Marea Britanie iar eu sunt aici, ce fel de viaţă e asta? Nu ştiu ce se va întâmpla, dar pentru moment voi rămâne aici”, spune unul dintre aceştia.

Peste o mie de jandarmi participă la operaţiunea de evacuare care ar trebui să se încheie în cel mult o săptămână. În paralel, barăcile evacuate vor fi demolate. Însă odată rezolvată această problemă, apare o alta. În unele dintre orăşelele în care sunt relocaţi imigranţii, populaţia nu este de acord cu primirea lor. Asta a declanşat tensiuni între oficialii locali şi cei de la Paris.