BUSINESS CLUB. Compania care administrează banii monarhilor, cel mai mare profit din istorie

Data publicării:
regina

Cu un profit anual de 300 de milioane de euro și active de aproape 10 miliarde de euro, Crown Estate poate fi considerată o companie mare. Teoretic, aparține monarhului atunci când pe tron și trece apoi la succesor.

Rădăcinile sale se duc până în secolul al XVIII-lea. În 1760, de monarhia britanică a cedat în administrare companiei mai multe proprietăți în schimbul unor plăţi anuale. Asta face ca respectiva companei să nu fie de fapt proprietate privată a suveranului, ci o organizaţie independentă.

Compania se află sub controlul parlamentului, căruia este obligată să-i prezinte un raport anual. Profiturile sunt vărsate la trezoreria Marii Britanii care oferă monarhului 15% din câștig. Pe ultimul raport, ar însemna că regina a încasat 45 de milioane de euro, impozabili.

Activele imobiliare puse de monarhie au reprezentat baza pe care s-a construit o afacere uriașă. Compania deţine imobile pe Regent Street din Londra, unde se află unele dintre cele mai căutate spații comerciale din lume. Însă în portofoliu sunt sute de mii de hectare de teren agricol, exploatări piscicole, dar și parcuri eoliene pe mare.

Perlele coroanei Palatul Buckingham, Castelul Windsor sau conacul Balmoral din Scoția sunt deținute direct de regină.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri