BUSINESS CLUB. Ecomomia Mafiei, mai mare decât cea a României

Data publicării:
euro bani mediafax-3

Pe lângă birocraţie şi legislaţia complicată, mediul de afaceri din Italia, puternic lovit de criză, mai are o problemă: influenţa Mafiei în economie. În Italia, Mafia este un stat în stat. Are afaceri de 170-180 de miliarde de euro, arată un studiu al patronatului Unimpresa.

Şi sunt afaceri extrem de performante, care generează profituri de peste 100 de miliarde de euro.

Numai latura comercială a mafiei se ridică la peste 10% din Produsul Intern Brut al Italiei. Scoşi la suprafaţă, aceşti bani ar schimba faţa economiei italiene, care deşi este a treia ca mărime din zona euro a stagnat în ultimul deceniu.

Totuşi, lupta cu Mafia nu este una uşoară. Şi, în plus, afacerile mafiote nu pot fi replicate în economia legală. Pentru că performanţele economice ale Mafiei nu au nimic de-a face cu vreo strategie inteligentă. Mafia are profit pentru că încalcă legea. Nu plăteşte taxe, iar atunci când afacerile îi sunt ameninţate, îşi elimină concurenţa. De multe ori violent.

Studiul Unimpresa arată că 20% dintre companiile italiene au fost la un moment dat victime ale Mafiei. Companii care funcţionau cât se poate de legal au fost şantajate, fraudate sau obligate să plătească taxe de protecţie. Este un fenomen care descurajează investiţiile în Italia. Şi nu numai.

Deşi Mafia este adânc înrădăcinată în economia, politica şi societatea italiană, tentaculele ei s-au întins de multă vreme pe tot globul.

Grupările mafiote italiene operează inclusiv în România şi în alte ţări est-europene. Uneori intră în conflict cu grupările locale de crimă organizată. Alteori, colaborează cu ele.

Cert este că Mafia a trecut, la rândul ei, printr-un proces de globalizare care nu face decât să îmbolnăvească o economie globală şi aşa slăbită de criză.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri